Do góry

Desery Przepis na:

Ucierane ciasto z jabłkami i kokosem

Ucierane ciasto z jabłkami i kokosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 141 Ocena: 2927

Dodano:

Odsłon: 10504

To ciasto ucierane zawsze się udaje. Jest wilgotne, puszyste i pysznie smakuje ze wszystkimi owocami. Tym razem przygotowałam je z dodatkiem jabłek i prażonego kokosu, którego aromat roznosił się po całej kuchni. Połączenie okazało się wyjątkowo udane - serdecznie polecam.

Składniki

  • Masło - 200 g
  • Cukier - 140 g
  • Jaja - 4 sztuki
  • Mąka pszenna - 200 g
  • Budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru - 1 opakowanie
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - 1 szczypta
  • Owoce:
  • Jabłka - 1 kg
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Krokant kokosowy:
  • Wiórki kokosowe - 1 szklanka
  • Masło - 4 łyżki
  • Cukier - 3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ucierane ciasto z jabłkami i kokosem

Przygotowanie

  1. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Masło ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Dodajemy cukier oraz sól i ponownie ucieramy. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, dodajemy po jednym jajku, za każdym razem chwilę ucierając. Następnie porcjami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i budyniem, miksując do połączenia składników.

  2. Ciasto rozprowadzamy w formie 35x20 cm (może być trochę mniejsza- ciasto będzie wyższe) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w "ósemki" (każde jabłko kroimy na ćwiartki, w potem każdą ćwiartkę jeszcze na pół). Pokrojone owoce mieszamy z cynamonem i układamy na cieście.

  3. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 40 minut.

  4. W tym czasie na patelni umieszczamy masło, cukier i kokos. Podprażamy składniki aż kokos lekko zbrązowieje. Na cieście rozprowadzamy ciepły krokant kokosowy i pozostawiamy do przestudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń