Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka gęsi w winie"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1821
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1821
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Udka gęsi umyj, osusz. Potem natrzyj ze wszystkich stron solą, pieprzem oraz rozmarynem. Odstaw do lodówki na 1–2 godziny. Piekarnik rozgrzej do temperatury 110 st. Masło pokrój na kawałeczki.
Przyprawione mięso ułóż w brytfance, podlej 1 szklanką wody i winem. Obłóż kawałeczkami masła, skrop sokiem z cytryny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz około 1 godziny i 30 minut. Udka często polewaj sosem, który powstanie na dnie brytfanki.
Wymieszaj 100 ml wody z 1 łyżką soli. Brytfankę z mięsem wyjmij z piekarnika. Udka ułóż na ruszcie, ponownie wsuń do piekarnika, pod spód włóż blachę. Zwiększ temperaturę do 175 st. Udka piecz jeszcze ok. godziny. Co 15 minut smaruj je posoloną wodą, a skórka będzie złocista i chrupiąca.
Sos z dna brytfanki przelej przez sitko do garnka. Dolej ok. 350 ml wody wymieszanej z sosem pieczeniowym. Mieszając, zagotuj. Gotowe udka podawaj z sosem oraz knedlami.Źródło: Tina