Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka po podlasku ze śliwkami"
Polecam.
Odsłon: 351
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, domowy obiad, który zachwyci zarówno wygl...
Odsłon: 199
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 69
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 57
Polecam.
Odsłon: 351
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, domowy obiad, który zachwyci zarówno wygl...
Odsłon: 199
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 69
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 57
Składniki
ok. 70 minut • Porcja 320 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis dla 6 osób
Śliwki zalej 1/2 szklanki białego wina i odstaw. Udka umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem, goździkami i imbirem. Wysmaruj roztopionym masłem klarowanym.
Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej je pozostałym winem rozmieszanym z koncentratem pomidorowym. Piecz bez przykrycia w 200°C około 30 minut.
Następnie obłóż kurczaka obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. W wolne przestrzenie powkładaj rozmaryn oraz namoczone śliwki. Wlej także wino, w którym się moczyły.
Piecz wszystko razem jeszcze 20-25 minut, aż ziemniaki i kurczak będą miękkie. Kurczak jest gotowy, gdy mięso łatwo odchodzi od kości (sprawdź widelcem).
Jeśli przed pieczeniem wymoczysz udka w jogurcie, będą kruche i soczyste.Źródło: Kobieta i życie