Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Noworoczna propozycja na zmianę smaku tradycyjnych udek z piekarnika. Składniki łatwo dostępne bez wychodzenia z domu, a potrawa smaczna i smakuje trochę inaczej. Na imprezę, niedzielny obiad, do pracy i na przekąskę.
Nóż i deska do krojenia, patelnia, naczynie żaroodporne, łyżeczka
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 207
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 87
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 207
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 87
Składniki
Udka pokroić, a następnie ponacinać kilkakrotnie.
Dodać przyprawy: pieprz, paprykę, czosnek i cebulę w granulkach oraz sól. Dobrze nasmarować udka.
Dodać majonez, olej, sok z cytryny, pastę pomidorową lub sos pomidorowy i dobrze wymieszać.
Udka można zostawić na jakiś czas, a jeśli zależy nam na czasie, od razu wstawić do piekarnika w żaroodpornym naczyniu lub na blasze i piec w 190-200 stopni Celsjusza na opcji góra -dół przez 45-50 minut zaglądając, aby się nie spaliły.
Pod koniec pieczenia przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy masło, dodajemy pietruszkę i paprykę, mieszamy.
Kiedy udka są już gotowe, wyjmujemy z piekarnika blachę.
Każde udko polewamy polewą używając małej łyżeczki i potrawa gotowa do podania. Świetnie komponuje się z piwem.