Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Udziec barani w białym winie"
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 689
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 663
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 254
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 689
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 663
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 254
Składniki
Mięso myjemy, nacieramy solą i pieprzem. Zalewamy winem, wrzucamy czosnek, listki laurowe, gałązki rozmarynu i tymianku. Garnek przykrywamy i na dobę wkładamy do lodówki. Mięso wyjmujemy i osuszamy. Marynatę zachowujemy.
Udziec obsmażamy w głębszej brytfannie ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Podlewamy szklanką marynaty. Pieczeń wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC. Pieczemy 2 godziny, często skrapiając pozostałą marynatą.
Wypieczony sos przecedzamy, mieszamy z mąką i śmietaną, krótko gotujemy. Mięso podajemy z sosem i np. ziemniakami upieczonymi w piekarniku.
Czas przygotowania: 120 minut. Cena jednej porcji: około 4,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 296 kcal. Białko: 15,1 g, Tłuszcz: 18 g,Węglowodany: 15 g.Źródło: Rewia