Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiedzieliście o tym, że marszałek Piłsudski był wielkim fanem słodkości? Do jego ulubionych deserów należały leguminy. Chociaż nazwa ta nie odnosi się do jednego, konkretnego deseru - z zachowanych przekazów można wywnioskować, że marszałek gustował w deserach zbliżonych do współczesnych puddingów chlebowych.
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6119
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1873
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6119
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1873
 
         
         
                Składniki
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wysmaruj połową masła. Bułki pokrój w dużą kostkę lub porwij na kawałki. Połowę z nich wyłóż na dno foremki. Na nich ułóż prażone jabłka i garść posiekanych orzechów. Następnie przykryj je pozostałymi kawałkami bułki. Na wierzchu ułóż plasterki masła.
Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj do nich śmietankę oraz skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masą zalej bułki z jabłkami. Wierzch formy posyp pozostałymi orzechami włoskimi.
Całość piecz przez godzinę w temperaturze 110 stopni Celsjusza. Leguminę podawaj przestudzoną z dodatkową porcją jabłek lub lodów.