Do góry

Desery Przepis na:

vanilice, czyli kruche ciastka z dzemem

vanilice, czyli kruche ciastka z dzemem

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 5299

Dodano:

Odsłon: 7885

Drobne, kruche ciasteczka, przelozone dzemem i obsypane cukrem pudrem, czyli vanilice- jedne z najpopularniejszych ciasteczek w Serbii. Bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne- najlepsze po 1-2 dniach, kiedy odstoja i zmiekna od dzemu. Proporcje na ok 40 sztuk.

Składniki

  • maka pszenna, 250g
  • smalec (lub margaryna), 1 lyzka
  • cukier, 3 lyzki
  • zoltko, 1
  • proszek do pieczenia, 1/4 opakowania
  • DODATKOWO:, dzem lub marmolada kilka lyzek
  • cukier puder, ok 100g
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
vanilice, czyli kruche ciastka z dzemem

Przygotowanie

  1. Smalec zmiksowac z cukrem. Dodac zoltko i ubic ponownie, do uzyskania jednolitej masy. dodawac powoli make wymieszana z proszkiem, i zagniesc elastyczne ciasto (nie moze lepic sie do rak).

  2. Ciasto rozwalkowac na grubosc ok 2 mm, wycinac foremka male serduszka lub inne ksztalty. Gotowe ciasteczka ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia i piec je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 10 min- az leciutko sie zrumienia.

  3. Wystudzone ciastka podzielic na polowe, jedna polowe posmarowac dzemem i sklejac takie ciasto z ciastkeim suchym (otrzymamy cos w rodzaju markizy). Gotowe ciastko obtoczyc w cukrze pudrze. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń