Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wafle z mlekiem w proszku to pyszny deser dla małych i dużych, który można szykować na każdą okazję. Przepis jest bardzo prosty i nieskomplikowany, a wafelki o smaku kakaowym wyglądają i pachną znakomicie.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4580
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 8235
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3059
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 652
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4580
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 8235
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3059
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 652
Składniki
Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy cukier, mleko w proszku, kakao i wrzucamy masło. Możemy pokroić w kostkę, wtedy szybciej się rozpuści. Całość podgrzewamy do momentu aż wszystko się ładnie rozpuści i połączy. Przygotowaną masę odstawiamy do przestudzenia, Masa powinna być ciepła ale nie gorąca. Do przygotowanej masy dodajemy stopniowo mleko w proszku i mieszamy, aż wszystko się ładnie połączy. Przygotowaną masą przekładamy wafle. Mniej więcej wychodzi 5-6 łyżek na jeden wafel. Ja użyłam wafli bezglutenowych, ale oczywiście możemy przygotować ze zwykłymi waflami. Wafle najlepiej przygotowywać na papierze do pieczenia, masa może delikatnie wypłynąć. Wafle najlepiej jest czymś obciążyć np ciężką deską. Wafle odkładamy na minimum 2 godziny, najlepiej do lodówki.