Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wafle można zrobić na 3 sposoby; Galaretka pomarańczowa z czekoladą gorzką, Galaretka wiśniowa z czekoladą białą Galaretka truskawkowa z czekoladą mleczną
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32577
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9696
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2179
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4177
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 911
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32577
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9696
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2179
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4177
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 911
Składniki
Najpierw przygotować galaretkę,żeby ostygła i stężała. Wsypać do miski galaretkę i zalać gorącą wodą,dokładnie wymieszać,aż się rozpuści. Co jakiś czas przemieszać,ma lekko tężeć.
Podgrzać śmietankę kremówkę tak by była lekko ciepła.Lepiej się rozpuści w karmelu.
W garnku karmelizować cukier.Równo rozprowadzić cukier na dnie garnka i roztapiać na niezbyt dużym ogniu. W trakcie NIE mieszać by karmel topił się równomiernie i aby nie porobiły się grudki. Pod koniec łagodnie ruszam rondelkiem.
Do gorącego karmelu wlewam podgrzaną śmietankę i mieszam,aż karmel się rozpuści. Odstawić na bok,by masa nieco przestygła,po czym do jeszcze ciepłej dodaję masło i połamaną czekoladę. Mieszam na gładką masę i zostawiam do ostygnięcia(temperatura pokojowa).
Dobrać formę do wafli(można wafle przyciąć). Blachę wyłożyć folią aluminiową.
Dwa wafle smaruję równo i dokładnie przestygniętą masą krówkową (połowa na każdy wafel). Posmarowane wafle przykrywam dwoma pozostałymi waflami i starannie docisnąć by zlepić je ze sobą. Układam jeden na drugim i dociskam deską.
Kiedy galaretka zacznie tężeć,jeden z wafli wkładam do blachy,wylewam galaretkę i przykrywam drugim waflem i delikatnie dociskam. Przykrywam folią aluminiową,obciążyć na całej powierzchni (kuchennymi deskami) na całej powierzchni wafla,by nie wyginał się do góry. Wstawiam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie odwinąć z folii i kroić. Można posypać kakao lub polać polewą czekoladową.