Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wafle z kajmakiem to prosty i szybki przepis na deser, zarówno na co dzień, jak i od święta. Kruche wafle przełożone słodkim, gęstym kajmakiem tworzą idealną kompozycję. Przygotowanie tego deseru nie wymaga specjalnych umiejętności ani skomplikowanych składników, dzięki czemu staje się świetnym rozwiązaniem na spontaniczne przybycie gości lub rodzinne popołudnie. Jeśli chcesz przełamać słodycz kajmakowej masy, dodaj do niej mielone orzechy albo smaruj wafle naprzemiennie z kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki.
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 102
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40220
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 3408
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 713
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 102
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40220
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 3408
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 713
Składniki
Do przygotowania tego deseru możesz użyć gotowej masy kajmakowej/krówkowej lub ugotować słodzone mleko skondensowane, aby stało się gęste. Puszkę z kajmakiem wstaw do miski z wrzątkiem, aby zawartość uzyskała miększą konsystencję. Jeśli chcesz dodać mielone orzechy, dosyp je i dokładnie wymieszaj miękką masę.
Otwórz opakowanie wafli, zostaw jeden na dnie i przełóż resztę na bok. Posmaruj pierwszy arkusz wafla kajmakiem i dokładnie rozsmaruj (szczególnie na krawędziach). Przykryj drugim waflem i ostrożnie przygnieć otwartą dłonią. Postępuj analogicznie do wykończenia składników. Jeśli preferujesz mniej słodkie desery, smaruj wafle naprzemiennie kajmakiem i dżemem z kwaśnych owoców.
Gotowe wafle zawiń w papier i obciąż garnkiem lub ciężką książką. Odstaw na 2-3 godziny, aby wafle stały się zwarte. Po tym czasie krój wafle z kajmakiem w prostokąty lub romby i podawaj. Przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu.