Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wafle z kajmakiem to prosty i szybki przepis na deser, zarówno na co dzień, jak i od święta. Kruche wafle przełożone słodkim, gęstym kajmakiem tworzą idealną kompozycję. Przygotowanie tego deseru nie wymaga specjalnych umiejętności ani skomplikowanych składników, dzięki czemu staje się świetnym rozwiązaniem na spontaniczne przybycie gości lub rodzinne popołudnie. Jeśli chcesz przełamać słodycz kajmakowej masy, dodaj do niej mielone orzechy albo smaruj wafle naprzemiennie z kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki.
To proste rogaliki z kruchego ciasta z dodatkiem śmietany, mogą być nadziewan...
Odsłon: 30
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 553
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 405
To proste rogaliki z kruchego ciasta z dodatkiem śmietany, mogą być nadziewan...
Odsłon: 30
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 553
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 405
Składniki
Do przygotowania tego deseru możesz użyć gotowej masy kajmakowej/krówkowej lub ugotować słodzone mleko skondensowane, aby stało się gęste. Puszkę z kajmakiem wstaw do miski z wrzątkiem, aby zawartość uzyskała miększą konsystencję. Jeśli chcesz dodać mielone orzechy, dosyp je i dokładnie wymieszaj miękką masę.
Otwórz opakowanie wafli, zostaw jeden na dnie i przełóż resztę na bok. Posmaruj pierwszy arkusz wafla kajmakiem i dokładnie rozsmaruj (szczególnie na krawędziach). Przykryj drugim waflem i ostrożnie przygnieć otwartą dłonią. Postępuj analogicznie do wykończenia składników. Jeśli preferujesz mniej słodkie desery, smaruj wafle naprzemiennie kajmakiem i dżemem z kwaśnych owoców.
Gotowe wafle zawiń w papier i obciąż garnkiem lub ciężką książką. Odstaw na 2-3 godziny, aby wafle stały się zwarte. Po tym czasie krój wafle z kajmakiem w prostokąty lub romby i podawaj. Przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu.