Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wafle z kajmakiem to prosty i szybki przepis na deser, zarówno na co dzień, jak i od święta. Kruche wafle przełożone słodkim, gęstym kajmakiem tworzą idealną kompozycję. Przygotowanie tego deseru nie wymaga specjalnych umiejętności ani skomplikowanych składników, dzięki czemu staje się świetnym rozwiązaniem na spontaniczne przybycie gości lub rodzinne popołudnie. Jeśli chcesz przełamać słodycz kajmakowej masy, dodaj do niej mielone orzechy albo smaruj wafle naprzemiennie z kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22606
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14925
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4708
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44709
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22606
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14925
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4708
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44709
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Składniki
Do przygotowania tego deseru możesz użyć gotowej masy kajmakowej/krówkowej lub ugotować słodzone mleko skondensowane, aby stało się gęste. Puszkę z kajmakiem wstaw do miski z wrzątkiem, aby zawartość uzyskała miększą konsystencję. Jeśli chcesz dodać mielone orzechy, dosyp je i dokładnie wymieszaj miękką masę.
Otwórz opakowanie wafli, zostaw jeden na dnie i przełóż resztę na bok. Posmaruj pierwszy arkusz wafla kajmakiem i dokładnie rozsmaruj (szczególnie na krawędziach). Przykryj drugim waflem i ostrożnie przygnieć otwartą dłonią. Postępuj analogicznie do wykończenia składników. Jeśli preferujesz mniej słodkie desery, smaruj wafle naprzemiennie kajmakiem i dżemem z kwaśnych owoców.
Gotowe wafle zawiń w papier i obciąż garnkiem lub ciężką książką. Odstaw na 2-3 godziny, aby wafle stały się zwarte. Po tym czasie krój wafle z kajmakiem w prostokąty lub romby i podawaj. Przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu.