Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy ma swój ulubiony przysmak z dzieciństwa. Wafle z masą z mleka w proszku to właśnie taka sentymentalna przekąska dla wielu dzisiejszych 40-latków. Były niezwykle popularne w latach 80-tych, kiedy na półkach sklepowych znajdowało się niewiele słodyczy… Prawdę mówię, w ogóle znajdowało się niewiele, więc ówczesne gospodynie wykazywały się ogromną kreatywnością, przygotowując domowe przysmaki z kaszy manny, płatków owsianych czy właśnie mleka w proszku. Dziś w każdym sklepie można kupić gotowe andruty z masą o dziesiątku smaków – waniliowe, orzechowe, owocowe, czekoladowe… Żadne jednak nie mogą równać się ze smakiem tych domowych, przyrządzanych z kilku prostych składników. Sprawdźcie sami!
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 76
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 131
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 581
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 76
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 131
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 581
Składniki
W rondelku zagotuj na wolnym ogniu masło z cukrem, cukrem waniliowym i mlekiem. Mieszaj co chwilę.
Kiedy cukier się rozpuści, a składniki się połączą, zdejmij rondelek z palnika. Do ciepłej masy stopniowo dodawaj mleko w proszku, cały czas mieszając rózgą cukierniczą. Uzyskasz dość rzadki, gładki krem. Poczekaj, aż nieco przestygnie.
Nakładaj cienkie warstwy kremu na kolejne warstwy wafli. Wykorzystasz około 7-8 sztuk. Połóż przełożone wafle na blacie i równomiernie dociśnij ciężkim przedmiotem (np. kilkoma książkami kucharskimi ułożonymi na dużej desce do krojenia chleba). Poczekaj aż się „sprasują”. Następne owinięte folią spożywcza włóż do lodówki na kilka godzin. Podawaj pokrojone na niewielkie prostokąty.