Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy ma swój ulubiony przysmak z dzieciństwa. Wafle z masą z mleka w proszku to właśnie taka sentymentalna przekąska dla wielu dzisiejszych 40-latków. Były niezwykle popularne w latach 80-tych, kiedy na półkach sklepowych znajdowało się niewiele słodyczy… Prawdę mówię, w ogóle znajdowało się niewiele, więc ówczesne gospodynie wykazywały się ogromną kreatywnością, przygotowując domowe przysmaki z kaszy manny, płatków owsianych czy właśnie mleka w proszku. Dziś w każdym sklepie można kupić gotowe andruty z masą o dziesiątku smaków – waniliowe, orzechowe, owocowe, czekoladowe… Żadne jednak nie mogą równać się ze smakiem tych domowych, przyrządzanych z kilku prostych składników. Sprawdźcie sami!
Pyszne domowe wafle masa z mlekiem w proszku zapraszam po przepis
Odsłon: 8493
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 566
Przepis dnia
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...
Odsłon: 801
Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerw...
Odsłon: 177
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 566
Przepis dnia
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...
Odsłon: 801
Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerw...
Odsłon: 177
Składniki
W rondelku zagotuj na wolnym ogniu masło z cukrem, cukrem waniliowym i mlekiem. Mieszaj co chwilę.
Kiedy cukier się rozpuści, a składniki się połączą, zdejmij rondelek z palnika. Do ciepłej masy stopniowo dodawaj mleko w proszku, cały czas mieszając rózgą cukierniczą. Uzyskasz dość rzadki, gładki krem. Poczekaj, aż nieco przestygnie.
Nakładaj cienkie warstwy kremu na kolejne warstwy wafli. Wykorzystasz około 7-8 sztuk. Połóż przełożone wafle na blacie i równomiernie dociśnij ciężkim przedmiotem (np. kilkoma książkami kucharskimi ułożonymi na dużej desce do krojenia chleba). Poczekaj aż się „sprasują”. Następne owinięte folią spożywcza włóż do lodówki na kilka godzin. Podawaj pokrojone na niewielkie prostokąty.
Przepisy Desery
Desery
Mazurek czekoladowo bakaliowy i z białej czekolady
Desery
Babka migdałowa jak dawniej
Desery
Mazurki wielkanocne
Desery
Keks
Mazurek czekoladowo bakaliowy i z białej czekolady
Mazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjn...
Odsłon: 14
Babka migdałowa jak dawniej
Babki na święta się wypieka, każdy na nie czeka. Są duże, małe i malutkie, z...
Odsłon: 22