Desery Przepis na:
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę. Podgrzewać, mieszając aż cukier się rozpuści.Zagotować i szybko zestawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie, aż cała się rozpuści. Mieszankę wlać do 4 filiżanek.
Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia na ok.4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Aby ułatwić wyjęcie deseru z filiżanek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym. U mnie był to mus z jeżyn.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Obserwator 13 lutego 2016Zgłoś do usunięcia
Zarąbiaste zdjęcie, jak zwykle i zawsze!!A, że pysznie, nie mam wątpliwości :)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 12 lutego 2016Zgłoś do usunięcia
Boski deser <30 Kto głosował? | Odpowiedz