Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Waniliowa wersja słynnego deseru.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 94
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 140
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4201
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8670
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 94
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 140
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4201
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8670
Składniki
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać bardzo powoli cukier biały i dwa opakowania cukru wanilinowego, ubijając cały czas. Piana powinna być sztywna i lśniąca, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Pod koniec ubijania dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze chwilę aż do dokładnego połączenia składników.
Przygotowaną w poprzednim etapie pianę rozsmarować na blasze przykrytej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej mąką pszenną. Oryginalna Pavlova jest okrągła, ale można pokusić się o przygotowanie jej w dowolnym kształcie. Taka, jak na zdjęciu, krojona w plastry wygląda również apetycznie.
Bezę należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i od razu zmniejszyć do około 130 stopni Celsjusza. Bezę suszyć przez około 100-110 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i pozwolić bezie ostygnąć, aby nie opadła. 20 minut powinno wystarczyć. Następnie bezę wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Idealna beza powinna być chrupiąca na zewnątrz i wilgotna w środku.
Śmietanę ubić na sztywno na najwyższych obrotach, pod koniec dodając jedno opakowanie cukru wanilinowego. Wystudzoną bezę posmarować ubitą śmietaną, na górze ułożyć owoce. Tym razem użyłam tylko borówek, ale świetnie smakuje z miksem owoców jagodowych, dlatego polecam przygotowanie jej również z malinami, truskawkami, poziomkami.