Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Waniliowa wersja słynnego deseru.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 771
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11171
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3971
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1375
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 771
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11171
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3971
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1375
Składniki
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać bardzo powoli cukier biały i dwa opakowania cukru wanilinowego, ubijając cały czas. Piana powinna być sztywna i lśniąca, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Pod koniec ubijania dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze chwilę aż do dokładnego połączenia składników.
Przygotowaną w poprzednim etapie pianę rozsmarować na blasze przykrytej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej mąką pszenną. Oryginalna Pavlova jest okrągła, ale można pokusić się o przygotowanie jej w dowolnym kształcie. Taka, jak na zdjęciu, krojona w plastry wygląda również apetycznie.
Bezę należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i od razu zmniejszyć do około 130 stopni Celsjusza. Bezę suszyć przez około 100-110 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i pozwolić bezie ostygnąć, aby nie opadła. 20 minut powinno wystarczyć. Następnie bezę wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Idealna beza powinna być chrupiąca na zewnątrz i wilgotna w środku.
Śmietanę ubić na sztywno na najwyższych obrotach, pod koniec dodając jedno opakowanie cukru wanilinowego. Wystudzoną bezę posmarować ubitą śmietaną, na górze ułożyć owoce. Tym razem użyłam tylko borówek, ale świetnie smakuje z miksem owoców jagodowych, dlatego polecam przygotowanie jej również z malinami, truskawkami, poziomkami.