Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Waniliowe oponki"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj śmietanę oraz masło pokrojone na kawałki. posiekaj nożem, a gdy powstaną grudki, szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto.
Przygotowane ciasto podziel na porcje. Każdą z nich rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Potem powycinaj krążki o średnicy ok. 5 cm. W każdym ciastku wytnij otworek. Skrawki ciasta ponownie zagnieć i przygotuj kolejne ciasteczka.
Oponki ułóż na blachach przykrytych pergaminem. Kolejno wstawiaj je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz po ok. 20 minut. Odłóż do wystudzenia. Cukier puder utrzyj z likierem na gęsty, gładki lukier. Posmaruj nim oponki. Ciastka posyp grubym cukrem.
ok. 90 minut, 1 sztuka ok. 80 kcal.Źródło: Tina