Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Waniliowy serniczek"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 435
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12502
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 88
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 435
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12502
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 88
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 2,70 zł
Herbatniki wkładamy do torebki foliowej i rozgniatamy, np. wałkiem. Rozpuszczamy 100 g masła i łączymy z rozdrobnionymi ciastkami. Powstałą masą dokładnie wykładamy tortownicę. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Do tłustego twarogu dodajemy śmietanę, cukier waniliowy, 150 g cukru i miksujemy, aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy stopniowo jaja i mąkę, mieszamy. Ser wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Pieczemy 55–60 minut w 180oC. Ciasto studzimy w tortownicy.
Migdały i orzechy grubo siekamy. Na patelnię wsypujemy 200 g cukru, dodajemy trochę wody i karmelizujemy. Kiedy karmel zacznie ciemnieć, dodajemy 10 g masła. Następnie wsypujemy migdały i orzechy, mieszamy. Karmel wykładamy na górę sernika i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Źródło: Rewia