Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warkocz drożdżowy posypany chrupiącą kruszonką. Idealny do kubka mleka. Przygotowanie jest mało pracochłonne i znika jeszcze ciepłe.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto muszą być ciepłe. Mleko podgrzewamy dosyć mocno, rozpuścić w nim cukier, sól i drożdże. Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodać 2 i 1/2 łyżki roztopionego masła, 2 jaja i przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy i w trakcie dodajemy resztę roztopionego masła. Ciasta nie trzeba długo zagniatać, mnie to zajęło 10 minut. Następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Ponownie zagnieść w celu odparowania z pęcherzyków powietrza (ok. 2 min. )
Kruszonka ma być bardzo sypka i drobna. Do ciepłego masła wsypać cukier i przesianą mąkę. Aby kruszonka była drobna musi być więcej mąki, lecz należy ją stopniowo dosypywać. Na wyczucie. Ciasto drożdżowe posypać kruszonką i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180* i piec 30 minut. Smacznego.