Do góry

Desery Przepis na:

Warstwowe ptasie mleko

Warstwowe ptasie mleko

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 2122

Dodano:

Odsłon: 11

Wypróbowany przepis na "Warstwowe ptasie mleko"

Składniki

  • 140 g mielonych migdałów (1 szklanka)
  • 75 g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 pomarańczy
  • 1 opak. galaretki pomarańczowej
  • 12 listków żelatyny
  • 1 l jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80 g cukru pudru
  • barwnik spożywczy (pomarańczowy)
  • wiórki czekoladowe
  • bita śmietana
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ubij białka na sztywno. Wmieszaj 75 g cukru i żółtka. Dodaj mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia i wmieszaj do masy jajecznej. Wlej ciasto do tortownicy. Piecz 20 min w 180°C.

  2. pomarańczy obierz, cząstki pozbaw błonek i pokrój na połówki. Rozpuść galaretkę w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Wymieszaj z pomarańczami i wyłóż na ostygniętym spodzie. Odstaw do lodówki, aż stężeje. Następnie wymieszaj jogurt, 80 g cukru i cukru waniliowego.

  3. Rozpuść żelatynę i powoli wlej do jogurtu. Odlej ćwierć szklanki, wmieszaj do niej barwnik. Porcję bez barwnika odstaw do lodówki na 20 min i zalej nią spód z pomarańczami. Schłódź i wylej cienką warstwę jogurtu pomarańczowego. Odstaw do stężenia. Ozdób pomarańczami, śmietaną i czekoladą.

    Źródło: TV14

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń