Do góry

Desery Przepis na:

Warstwowy sernik na zimno z owocami i galaterką

Warstwowy sernik na zimno z owocami i galaterką

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 4701

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym. Sernik z warstwami czekoladowymi i owocowymi. Sernik z owocami i galaretką. Ten sernik zrobiłam zamiast tortu na Urodziny w rodzinie. Sernik zrobił furorę wśród gości.

Składniki

  • BISZKOPT: -3 jajka -100 g. cukru -50 g. mąki
  • -30 g. mąki ziemniaczanej -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/ KREM JAGODOWY:
  • -330 g. sera z wiaderka -250 ml. śmietanki 30 % -30 g. cukru pudru
  • -100 g. serka mascarpone -100 g. jogurtu greckiego
  • -150 ml. frużeliny jagodowej -17 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • 2/ KREM CZEKOLADOWY:
  • -330 g. sera z wiaderka -250 ml. śmietanki 30 %
  • -70 g. mlecznej czekolady -30 g. cukru pudru
  • -100 g. serka mascarpone -100 g. jogurtu greckiego
  • -15 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • 3/ KREM TRUSKAWKOWY:
  • -330 g. sera truskawkowego z wiaderka
  • -250 ml. śmietanki 30 % -100 g. serka mascarpone
  • -100 g. jogurtu greckiego -17 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • -kilka świeżych truskawek
  • 4/ KREM STRACCIATELLO:
  • -330 g. sera z wiaderka -250 ml. śmietanki 30 %
  • -30 g. cukru pudru -100 g. serka mascarpone -100 g. jogurtu greckiego
  • -17 g. żelatyny -1/3 szklanki wody -70 g. gorzkiej czekolady
  • OWOCE: -kilkanaście świeżych truskawek
  • -garść borówki amerykańskiej -mała kiść winogron bezpestkowych
  • -garść malin -1/2 brzoskwiń z puszki
  • GALARETKA:
  • -3 galaretki przezroczyste winogronowe -3 szklanki wody
  • DEKORACJA: -mięta
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką.Przelać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec ok.20 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę i papier. Odstawić do przestygnięcia.Biszkopt włożyć z powrotem do tej samej tortownicy ale na dole z grubszą podkładką pod tort i wysoko zabezpieczonymi bokami.

  2. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, serem, jogurtem i frużeliną.
    Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce.

  3. krem 2- Nad parą roztopić czekolady w śmietance. Ostudzić i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce.Teraz postąpić jak z 1 kremem i wylać do tortownicy. Ponownie schłodzić w lodówce.

  4. krem 3-Truskawki pokroić w cząstki. Znowu postąpić jak z 1 kremem z tym że truskawki wmieszać na koniec po dodaniu żelatyny. Wylać do tortownicy i schłodzić.

  5. krem 4- Najpierw zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej. Postąpić jak z 1 kremem, lecz czekoladę wmieszać na koniec po żelatynie. Wylać do tortownicy i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej przez całą noc.
    ( Ta warstwa była zbędna, sernik był bardzo wysoki.)

  6. owoce-Truskawki przekroić na pół i ułożyć wokół sernika. Ułożyć borówkę. Winogron przekroić i ułożyć w tortownicy.Maliny przebrać i ułożyć w tortownicy.Odsączone brzoskwinie, pokroić w plasterki i ułożyć w środku tortownicy.

  7. galaretka-Zagotować wodę, odstawić z palnika i zaraz rozpuścić w niej galaretki.Ostudzić do lekkiego tężenia i wlać delikatnie po wszystkich owocach. Sernik schłodzić.

  8. Po schłodzeniu i zastygnięciu galaretki, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Przełożyć sernik na paterę z podkładką pod torty. Sernik przetrzymywać w lodówce. Przed podaniem udekorować miętą.

  9. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń