Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Warzywa z jajkami"
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 456
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 212
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 456
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 212
Przepis dnia
Składniki
Cebulę pokrój w piórka. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w paski lub dużą kostkę. Fasolkę szparagową ugotuj w osolonym wrzątku.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż ok. 2 min. Dodaj pokrojoną paprykę, smaż na średnim ogniu ok. 5 min. Następnie dodaj pomidory z puszki, słodką oraz ostrą mieloną paprykę, duś ok. 10 min, aż sos zgęstnieje.
Wrzuć fasolkę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zrób w sosie dwa wgłębienia i wbij w nie jajka. Duś pod przykryciem 4-5 minut aż białka się zetną a żółtka pozostaną jeszcze płynne. Patelnię zdejmij z ognia i posyp danie posie kaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Rada: Jeśli chcesz szakszukę podać na śniadanie, sos możesz przygotować wieczorem, a rano podgrzać i dodać jajka.
40 minut. Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie