Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie masz pomysłu na weekendowe ciasto do kawy, przetestuj ten przepis. Ciasto straciatella pokochają wszyscy.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25973
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3394
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1436
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25973
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3394
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1436
Składniki
Zrób biszkopt. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Na koniec dodawaj sukcesywnie cukier, aż piana zacznie gęstnieć. Zmniejsz obroty i dodaj żółtka. Przesyp mąkę i proszek do pieczenia i dodaj do masy. Dosyp kakao i całość delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut w 170-180 stopniach. Wystudź.
Gdy ciasto wystygnie, przekrój je wzdłuż na 2 równe części.
Przygotuj masę. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Zostaw do ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Podczas pracy miksera dodawaj stopniowo po łyżce mascarpone. Na koniec wlej wystudzoną czekoladę. Czekoladę gorzką pokrój na drobne kawałki i dodaj do kremu. To właśnie da nam efekt tytułowej straciatelli.
Przełóż biszkopty masą i zrób polewę - masło i czekoladę rozpuść, wystudź i polej ciasto. Przed zjedzeniem odstaw ciasto do lodówki.