Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie masz pomysłu na weekendowe ciasto do kawy, przetestuj ten przepis. Ciasto straciatella pokochają wszyscy.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1005
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 893
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12703
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1005
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 893
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12703
Składniki
Zrób biszkopt. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Na koniec dodawaj sukcesywnie cukier, aż piana zacznie gęstnieć. Zmniejsz obroty i dodaj żółtka. Przesyp mąkę i proszek do pieczenia i dodaj do masy. Dosyp kakao i całość delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut w 170-180 stopniach. Wystudź.
Gdy ciasto wystygnie, przekrój je wzdłuż na 2 równe części.
Przygotuj masę. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Zostaw do ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Podczas pracy miksera dodawaj stopniowo po łyżce mascarpone. Na koniec wlej wystudzoną czekoladę. Czekoladę gorzką pokrój na drobne kawałki i dodaj do kremu. To właśnie da nam efekt tytułowej straciatelli.
Przełóż biszkopty masą i zrób polewę - masło i czekoladę rozpuść, wystudź i polej ciasto. Przed zjedzeniem odstaw ciasto do lodówki.