Do góry

Desery Przepis na:

Wegański, bezglutenowy makowiec

Wegański, bezglutenowy makowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 2022

Dodano:

Odsłon: 565

Chodziła mi po głowie inna wersja makowca. Poszukując różnych wersji, natrafiłam na przepis Kingi Paruzel, który nieco zmodyfikowałam i tak oto powstał wegański, bezglutenowy makowiec :) Muszę się koniecznie pochwalić, że ciasto od A do Z zrobiła moja pięcioletnia córeczka Zosia - ja tylko gotowałam masę ;)

Składniki

  • Spód:
  • 2/3 szklanki mąki jaglanej
  • 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego (w stałej konsystencji, najlepiej nierafinowanego)
  • 1 łyżeczkę octu jabłkowego
  • kilka łyżek zimnej wody
  • Masa:
  • opakowanie 200g zmielonego maku
  • mleko owsiane lub kokosowe
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • cukier, ksylitol, syrop klonowy lub syrop z agawy w charakterze słodzidła
  • 50ml rumu
  • dowolne dodatki do masy, jakie kto lubi, u nas orzechy, skórka pomarańczowa, rodzynki, żurawina, wiórki kokosowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy wszystkie mąki, cukier, sól i starannie mieszamy. Dodajemy (najlepiej zeskrobany łyżką, lepiej się wyrabia) olej kokosowy i zagniatamy na kruszonkę. Następnie dodajemy ocet jabłkowy i kilka łyżek wody tak, by powstało zwarte ciasto.

  2. Dno tortownicy (u mnie 22cm) wylepiamy ciastem. Zostawiamy garstkę ciasta do dekoracji. Ciasto w tortownicy przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kulkami lub jakimiś fasolkami. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i podpiekamy spód przez 10min. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 5-10 minut (pilnując, żeby się nie przypaliło, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej).

  3. Przygotowujemy masę makową: do garnka wsypujemy mak, zalewamy go mlekiem roślinnym jakieś 2-3cm ponad poziom maku. Dodajemy dodatki w postaci bakalii, oleju kokosowego i rumu.

  4. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż mak prawie całkowicie wchłonie mleko.

  5. Gotową masę wykładamy na podpieczony spód i równamy :)

  6. Pozostawioną garstkę kruchego ciasta rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wycinamy dowolne kształty za pomocą foremki do ciastek.
    Moja Zosia postanowiła, że dekoracja będzie taka jak u Kingi Paruzel, czyli gwiazdki ;) a ponieważ to ona dziś była szefem, nie miałam kompletnie nic do gadania i moja inwencja musiała się poddać ;)

  7. Dekoracje układamy na masie i pieczemy razem kolejne 20-30 minut, aż krucha dekoracja lekko się zezłoci ;)











    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 23 grudnia 2017 Super makowiec i do tego wege :) :) :) Oczywiście gratulacje dla córci :)Mama może być dumna! Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń