Do góry

Desery Przepis na:

Wegański sernik mango

Wegański sernik mango

Autor:

Przepisów i artykułów: 149 Ocena: 2247

Dodano:

Odsłon: 386

Jest to mój pierwszymi wegański sernik, który nie tylko nadaje się do zjedzenia, ale po prostu jest przepyszny ???? nie smakuje kropka w kropkę jak prawdziwy sernik, bo - wiadomo - nie jest z sera, tylko z tofu... ale zapewniam, że naprawdę zasługuje na zrobienie go i spróbowanie. Starałam się w miarę możliwości oddać strukturę i smak i prawdziwego sernika, jest to jednak niełatwe zadanie. O ile struktura jest trafiona w 100%, o tyle smak to wyższa szkoła jazdy. Przygotowując ten sernik/tofurnik, zwracałam też uwagę na jakość dodatków, bo chciałam dać go spróbować dzieciom. Zosia jest duża, nie szkodzą jej produkty mleczne i śmiało może jeść do woli tradycyjne serniki i nic jej nie będzie. Jednak jak jest z Jankiem, tego nie wiadomo. Świadomie nie włączyłam mu do diety żadnych produktów mlekopochodnych. Moja babcia nie mogła jeść mleka, moja ciocia nie może, ja nie mogę... jeśli nie może i on, to naprawdę jest za mały na taki ból. Z uwagi na jego bogatą dietę, fakt że chłopak lubi kasze, warzywa, owoce, świeże pieczywo... dietę ma naprawdę bogatą i żadne niedobory mu nie grożą.

Składniki

  • (tortownica 22cm)
  • Kruche ciasto na spód:
  • 1szklanka i trochę mąki pszennej
  • 1/3 kostki roślinnej margaryny
  • cukier według uznania, ja dałam na oko może 0,5szklanki
  • w razie potrzeby odrobinka zimnej wody
  • Warstwa "serowa":
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżeczki przyprawy do sernika
  • woda z puszki mleka kokosowego
  • 2 kostki naturalnego tofu (rekomenduję Biedronkowe)
  • 1 jogurt PlantOn mango-ananas
  • niepełna szklanka zmiksowanego mango lub pulpy z puszki
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 dodatek do sernika Sernix
  • szczypta kardamonu
  • Warstwa mango:
  • 1 puszka pulpy mango
  • 3-4 łyżeczki agaru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wegański sernik mango

Przygotowanie

  1. Składniki na kruche ciasto zagniatamy i schładzamy w lodówce około godzinę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie wyklejamy ciasto. Spód podpiekamy 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy.

  2. Przygotowujemy masę:

    Pół szklanki kaszy jaglanej przelewamy wrzątkiem na sitku. Wrzucamy do 1,5 szklanki wrzątku i rozgotowujemy najbardziej jak się da. Jeśli trzeba dodajemy jeszcze trochę wody. Kiedy woda odparuje, dodajemy płynną część z puszki z mlekiem kokosowym i gotujemy aż odparuje ale ostrożnie, bo teraz może łapać dno. Ma być totalna paska. Paćkę studzimy.

    Ostudzoną breję jaglano-kokosową miksujemy na gładko blenderem. Dodajemy połamane tofu, jogurt roślinny i miksujemy na jak najgładszą masę. Dodajemy resztę składników i miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód, równamy i pieczemy około godzinę w 180 stopniach. Studzimy.

  3. Pulpę z mango zagotowujemy przez 2-3 minuty z agarem i wylewamy na warstwę serową. Jak przestygnie, chowamy do lodówki.

    Kroimy i podajemy najlepiej następnego dnia.



    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń