Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to mój pierwszymi wegański sernik, który nie tylko nadaje się do zjedzenia, ale po prostu jest przepyszny ???? nie smakuje kropka w kropkę jak prawdziwy sernik, bo - wiadomo - nie jest z sera, tylko z tofu... ale zapewniam, że naprawdę zasługuje na zrobienie go i spróbowanie. Starałam się w miarę możliwości oddać strukturę i smak i prawdziwego sernika, jest to jednak niełatwe zadanie. O ile struktura jest trafiona w 100%, o tyle smak to wyższa szkoła jazdy. Przygotowując ten sernik/tofurnik, zwracałam też uwagę na jakość dodatków, bo chciałam dać go spróbować dzieciom. Zosia jest duża, nie szkodzą jej produkty mleczne i śmiało może jeść do woli tradycyjne serniki i nic jej nie będzie. Jednak jak jest z Jankiem, tego nie wiadomo. Świadomie nie włączyłam mu do diety żadnych produktów mlekopochodnych. Moja babcia nie mogła jeść mleka, moja ciocia nie może, ja nie mogę... jeśli nie może i on, to naprawdę jest za mały na taki ból. Z uwagi na jego bogatą dietę, fakt że chłopak lubi kasze, warzywa, owoce, świeże pieczywo... dietę ma naprawdę bogatą i żadne niedobory mu nie grożą.
Składniki na kruche ciasto zagniatamy i schładzamy w lodówce około godzinę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie wyklejamy ciasto. Spód podpiekamy 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Przygotowujemy masę:
Pół szklanki kaszy jaglanej przelewamy wrzątkiem na sitku. Wrzucamy do 1,5 szklanki wrzątku i rozgotowujemy najbardziej jak się da. Jeśli trzeba dodajemy jeszcze trochę wody. Kiedy woda odparuje, dodajemy płynną część z puszki z mlekiem kokosowym i gotujemy aż odparuje ale ostrożnie, bo teraz może łapać dno. Ma być totalna paska. Paćkę studzimy.
Ostudzoną breję jaglano-kokosową miksujemy na gładko blenderem. Dodajemy połamane tofu, jogurt roślinny i miksujemy na jak najgładszą masę. Dodajemy resztę składników i miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód, równamy i pieczemy około godzinę w 180 stopniach. Studzimy.
Pulpę z mango zagotowujemy przez 2-3 minuty z agarem i wylewamy na warstwę serową. Jak przestygnie, chowamy do lodówki.
Kroimy i podajemy najlepiej następnego dnia.
Smacznego!!!
Recykling warzywny! :) Czyli co zrobić z liśćmi botwiny...? Może wegańskie i...
Odsłon: 1617
Ciasto bez dodatku cukru i bez pieczenia? Tak to możliwe! Łatwe do wykonania,...
Odsłon: 20511
Niezwykle łatwe kulki chałwowe można wykonać dosłownie w 15 minut.
Odsłon: 2950
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 184
Tak pysznej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Zapiekanka jest godna polecenia...
Odsłon: 261
Sycylijski przysmak. Podpatrzone u Jamiego Oliviera.
Odsłon: 77
Niezwykle łatwe kulki chałwowe można wykonać dosłownie w 15 minut.
Odsłon: 2950
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 184
Tak pysznej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Zapiekanka jest godna polecenia...
Odsłon: 261
Sycylijski przysmak. Podpatrzone u Jamiego Oliviera.
Odsłon: 77
Składniki
Składniki na kruche ciasto zagniatamy i schładzamy w lodówce około godzinę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie wyklejamy ciasto. Spód podpiekamy 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Przygotowujemy masę: Pół szklanki kaszy jaglanej przelewamy wrzątkiem na sitku. Wrzucamy do 1,5 szklanki wrzątku i rozgotowujemy najbardziej jak się da. Jeśli trzeba dodajemy jeszcze trochę wody. Kiedy woda odparuje, dodajemy płynną część z puszki z mlekiem kokosowym i gotujemy aż odparuje ale ostrożnie, bo teraz może łapać dno. Ma być totalna paska. Paćkę studzimy. Ostudzoną breję jaglano-kokosową miksujemy na gładko blenderem. Dodajemy połamane tofu, jogurt roślinny i miksujemy na jak najgładszą masę. Dodajemy resztę składników i miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód, równamy i pieczemy około godzinę w 180 stopniach. Studzimy.
Pulpę z mango zagotowujemy przez 2-3 minuty z agarem i wylewamy na warstwę serową. Jak przestygnie, chowamy do lodówki. Kroimy i podajemy najlepiej następnego dnia. Smacznego!!!
Przepisy Desery
Desery
Warstwowy koktajl owocowy
Desery
Torcik arbuzowy
Desery
Ciasto marchewkowe
Desery
Rolada biszkoptowa z kremem brzoskwiniowym
Warstwowy koktajl owocowy
Koktajl owocowy gości na naszym stole prawie codziennie. Dziś jego odsłona wa...
Odsłon: 13
Torcik arbuzowy
Polecam smaczny torcik arbuzowy , bardzo dobry na upalne dni. Radość dla dzi...
Odsłon: 23