Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to mój pierwszymi wegański sernik, który nie tylko nadaje się do zjedzenia, ale po prostu jest przepyszny ???? nie smakuje kropka w kropkę jak prawdziwy sernik, bo - wiadomo - nie jest z sera, tylko z tofu... ale zapewniam, że naprawdę zasługuje na zrobienie go i spróbowanie. Starałam się w miarę możliwości oddać strukturę i smak i prawdziwego sernika, jest to jednak niełatwe zadanie. O ile struktura jest trafiona w 100%, o tyle smak to wyższa szkoła jazdy. Przygotowując ten sernik/tofurnik, zwracałam też uwagę na jakość dodatków, bo chciałam dać go spróbować dzieciom. Zosia jest duża, nie szkodzą jej produkty mleczne i śmiało może jeść do woli tradycyjne serniki i nic jej nie będzie. Jednak jak jest z Jankiem, tego nie wiadomo. Świadomie nie włączyłam mu do diety żadnych produktów mlekopochodnych. Moja babcia nie mogła jeść mleka, moja ciocia nie może, ja nie mogę... jeśli nie może i on, to naprawdę jest za mały na taki ból. Z uwagi na jego bogatą dietę, fakt że chłopak lubi kasze, warzywa, owoce, świeże pieczywo... dietę ma naprawdę bogatą i żadne niedobory mu nie grożą.
Wegański makowiec, który smakiem nie odbiega od tego tradycyjnego :)
Odsłon: 295
Ciasto bez pieczenia to doskonały deser na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty...
Odsłon: 2423
Proste ciasto bez pieczenia o smaku kawy cappuccino. Bazą ciasta są biszkopty...
Odsłon: 3712
Gulasz z wieprzowego mięsa mieszanego, do tego młode ziemniaki i kapusta zasm...
Odsłon: 204
Tak przygotowany makaron z brokułami to fajny pomysł na prosty, szybki , syty...
Odsłon: 203
Proste ciasto bez pieczenia o smaku kawy cappuccino. Bazą ciasta są biszkopty...
Odsłon: 3712
Gulasz z wieprzowego mięsa mieszanego, do tego młode ziemniaki i kapusta zasm...
Odsłon: 204
Tak przygotowany makaron z brokułami to fajny pomysł na prosty, szybki , syty...
Odsłon: 203
Składniki
Składniki na kruche ciasto zagniatamy i schładzamy w lodówce około godzinę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie wyklejamy ciasto. Spód podpiekamy 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Przygotowujemy masę: Pół szklanki kaszy jaglanej przelewamy wrzątkiem na sitku. Wrzucamy do 1,5 szklanki wrzątku i rozgotowujemy najbardziej jak się da. Jeśli trzeba dodajemy jeszcze trochę wody. Kiedy woda odparuje, dodajemy płynną część z puszki z mlekiem kokosowym i gotujemy aż odparuje ale ostrożnie, bo teraz może łapać dno. Ma być totalna paska. Paćkę studzimy. Ostudzoną breję jaglano-kokosową miksujemy na gładko blenderem. Dodajemy połamane tofu, jogurt roślinny i miksujemy na jak najgładszą masę. Dodajemy resztę składników i miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód, równamy i pieczemy około godzinę w 180 stopniach. Studzimy.
Pulpę z mango zagotowujemy przez 2-3 minuty z agarem i wylewamy na warstwę serową. Jak przestygnie, chowamy do lodówki. Kroimy i podajemy najlepiej następnego dnia. Smacznego!!!
Przepisy Desery
Desery
Tarta z kremem czekoladowo-bananowym
Desery
Ciasto z owocami
Desery
Ciasto francuskie z owocami
Desery
Bûche de Noël
Tarta z kremem czekoladowo-bananowym
Pyszna tarta inna niż wszystkie.
Odsłon: 47
Ciasto z owocami
nadszedł czas świeżych owoców i czas na ciasta z nimi, dobrze mieć wypróbowan...
Odsłon: 346