Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wegetariańska tortilla"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Składniki
Robimy tortille. Do mąki dodajemy sól, wodę i olej. Wyrabiamy ciasto – powinno mieć taką konsystencję jak na pierogi. Rozdzielamy je na 4 części.
Formujemy kulki i każdą z nich cienko rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej tortille po ok. 2 min. z każdej strony.
Pomidora kroimy w talarki. Obrane awokado, paprykę i ogórki konserwowe kroimy w paski. Myjemy i osuszamy liście sałaty. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Na każdym z przestudzonych placków rozsmarowujemy łyżkę serka (jeśli jest naturalny, warto go doprawić ziołami). Kładziemy liść sałaty, a na nim warzywa.
Z dwóch stron warzywa powinny sięgać brzegów tortilli, pozostałe dwa brzegi (patrząc od strony, z której będziemy zwijać) trzeba zostawić puste.
Zwijamy tortille i kroimy je na pół. By mieć pewność, że się nie rozpadną, można spiąć je wykałaczkami.
<strong>: 40 minut. Porcja: 130 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie