Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wegetariańska tortilla"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 177
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 177
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Składniki
Robimy tortille. Do mąki dodajemy sól, wodę i olej. Wyrabiamy ciasto – powinno mieć taką konsystencję jak na pierogi. Rozdzielamy je na 4 części.
Formujemy kulki i każdą z nich cienko rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej tortille po ok. 2 min. z każdej strony.
Pomidora kroimy w talarki. Obrane awokado, paprykę i ogórki konserwowe kroimy w paski. Myjemy i osuszamy liście sałaty. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Na każdym z przestudzonych placków rozsmarowujemy łyżkę serka (jeśli jest naturalny, warto go doprawić ziołami). Kładziemy liść sałaty, a na nim warzywa.
Z dwóch stron warzywa powinny sięgać brzegów tortilli, pozostałe dwa brzegi (patrząc od strony, z której będziemy zwijać) trzeba zostawić puste.
Zwijamy tortille i kroimy je na pół. By mieć pewność, że się nie rozpadną, można spiąć je wykałaczkami.
<strong>: 40 minut. Porcja: 130 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie