Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wegetariańska tortilla „Ole!”"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 143
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 40
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 143
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 40
Składniki
Ziemniaki obrać, gotować około 20 minut w lekko posolonej wodzie. Papryki umyć, wytrzeć do sucha, odciąć im wierzchy z ogonkiem, wykroić gniazda nasienne, strąki pokroić w krążki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju. Wrzucić czosnek, po chwili paprykę i przez chwilę razem poddusić. Oprószyć solą, pieprzem oraz sproszkowanym chili. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Mleko wymieszać z jajkami i przyprawić do smaku. Ziemniaki odcedzić, przestudzić, pokroić w plastry. Okrągłą formę (śr. 22 cm) posmarować odrobiną oleju. Ułożyć w niej – warstwami – plasterki ziemniaków i krążki papryki.
Zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać 30 minut. Natkę pietruszki posiekać. Gotową tortillę posypać natką i ewentualnie udekorować strączkami chili.
koło 70 minut.Źródło: Życie na gorąco