Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wegetariańskie burgery z tofu i konfiturą"
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 103
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 147
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 83
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 103
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 147
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 83
Składniki
Przygotuj konfiturę: mango obierz, pokrój w kostkę. Podduś w rondelku, dodaj wino, ocet, cukier oraz miód. Gotuj pod przykryciem 2–3 min. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 3–4 min, aż owoce staną się miękkie i szkliste. Odstaw z ognia. Chili oczyść z pestek, bardzo drobno posiekaj. Dodaj do konfitury, wymieszaj.
Tofu posmaruj sosem słodko-kwaśnym, odstaw na kilka minut. Pomidor, rzodkiewki oraz sałatę opłucz, osusz. Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki. Pomidor i rzodkiewki pokrój natomiast w plasterki. Bułki poprzekrawaj na połówki, opiecz je w tosterze albo zrumień w piekarniku.
Na patelni rozgrzej olej. Usmaż plasterki tofu (po minucie z każdej strony). Spody bułek posmaruj częścią konfitury z mango. Na tym rozłóż sałatę, pomidor, rzodkiewki, tofu, kiełki buraka i resztę konfitury. Przykryj wierzchami bułek.
Wersja z mięsem
Tofu zastąp cieniutkimi plasterkami dowolnej pieczeni. Posmaruj je sosem orientalnym i obsmaż.Źródło: Tina