Do góry

Desery Przepis na:

Węgierskie ciasto Gerbeaud

Węgierskie ciasto Gerbeaud

Autor:

Przepisów i artykułów: 243 Ocena: 4004

Dodano:

Odsłon: 2030

Węgierskie ciasto Gerbeaud to drożdżowy placek przełożony morelowym dżemem i orzechami włoskimi, polane czekoladową glazurą. Smakuje prawie tak dobrze jak w kawiarni Gerbeaud w samym sercu Budapesztu.

Składniki

  • 125 masła
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • na nadzienie:
  • 250 g mielonych orzechów włoskich( u mnie siekane)
  • 200 g cukru pudru
  • słoiczek dżemu morelowego
  • 200 g kuwertury( gorzka czekolada)u mnie mleczna
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Węgierskie ciasto Gerbeaud

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić i ostudzić. Drożdże wymieszać z kwaśną śmietaną, dodać cukier i zostawić na 10- 15 minut, aż zaczyn ruszy. Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto. Podzielić na 4 części, nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto podrośnie.

  2. Prostokątną foremkę 35X 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy wymieszać z cukrem pudrem.

  3. Pierwszą część ciasta rozwałkować na wielkość foremki. Posmarować dżemem morelowym i posypać jedną trzecią orzechów. Podobnie postępować z kolejnymi częściami ciasta. Ostatniej, wierzchniej porcji ciasta już niczym nie smarować. Docisnąć, aby części dobrze przylegały i nakłuć widelcem. Nakryć i zostawić na pół godziny, żeby ciasto podrosło.

  4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 175 stopni( góra-dół )i piec przez 40 minut na złoto. Ostudzić i posmarować rozpuszczoną kuwerturą. Pokroić, zanim kuwertura całkiem zastygnie. Ciasto najlepiej smakuje, gdy trochę postoi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 2 dni temu Apetycznie wygląda, poczęstowałabym się :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 3 dni temu Cudowne ciasto <3
Spróbowałabym z ogromną przyjemnością :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 30 sierpnia Rewelacja,cudowne i smaczne,zabrałam przepis do książki..pyszne:) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 sierpnia Edzia, a nie można tak częściej, hę? ;p

Pyszne ciacha i tak dwa, trzy talerzyki bym skubnął :)
Odnośnie Gerbeaud, to zawsze pamiętam te "wieże" z makaronikami, a wystrój, jakby się człowiek cofnął, o 120-130 lat, rewelka :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń