Do góry

Desery Przepis na:

Wielkanocna babka limonkowa

Wielkanocna babka limonkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 986

Dodano:

Odsłon: 5401

Ciasto jest bardzo wilgotne i puszyste, w smaku orzezwiajace:)

Składniki

  • 250g masla
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 300g maki
  • 4 jajka
  • 1 lyzeczka sody spozywczej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • otarta skorka z 3 limonek
  • szczypta soli
  • ok 150ml soku wycisnietego z limonki
  • Na lukier:
  • 6 lyzek cukru pudru
  • odrobina soku z limonki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Maslo musi byc miekkie, ucieramy je mikserem, stopniowo dodajemy cukier caly czas ucierajac, az masa bedzie puszysta i jasna. Wbijamy jajka pojedynczo, nadal miksujac.
    Nastepnie dodajemy skorke z limonki, miksujemy.
    Make, sol, sode, proszek laczymy ze soba w oddzielnej misce.
    Do naszej masy przemiennie w 3-4 turach dodajemy skladniki suche i sok z limonki. Miksujemy na najnizszych obrotach, az do polaczenia skladnikow.
    Forme smarujemy maslem, opruszamy bulka tarta. Ciasto wlewamy do formy, nie moze byc ona wypelniona po brzegi, bo nasza babka pieknie podrosnie, najlepiej tak do 3/4 jej wysokosci.
    Pieczemy przez ok godzine w nagrzanym do 175 stopni piecu, do suchego patyczka.
    Po wylaczeniu pieca zostawiamy w nim babke na ok 10min.
    Kiedy nasza babka ostygnie polewamy ja lukrem: cukier mieszamy z sokiem z limonki. Lukier musi miec konsystencje ciagnaca.

    Zycze smacznego i wesolych swiat:)

    Przepraszam za brak polskich znakow.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń