Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zawsze przed Wielkanocą piekę koszyk z ciasta na stół, wsadzam do niego rożne świąteczne słodkości-taka słodka ozdoba stołu :)
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 879
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 144
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3768
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 171
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 879
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 144
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3768
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 171
Składniki
do miski daję troszkę świeżych drożdży, łyżkę cukru i ok szklankę wody. Dodaję trochę maki mieszam i odstawiam do podrośnięcia. Potem dodaję trochę oleju i maki-wyrabiam ciasta tak by było elastyczne.
Zostawiam do wyrośnięcia i przystępuję do plecenia koszyka. Koszyk wykonujemy na misce. Ja polecam metalową, ale porcelanowa, ceramiczna też się nada. Miskę owijamy folią aluminiową. Potem smarujemy ją delikatnie olejem. Kawałek ciasta wałkujemy i wycinamy paski. Paski układamy na miskę tak by na jej górze się krzyżowały. Do dużego koszyka użyłam 8 krzyżujących się pasków, czyli 16 pojedynczych żeber koszyka.
Miejsce krzyżowania się pasków mocna dociskamy by było równe. Potem bierzemy kawałek ciasta i rolujemy go na niezbyt gruby wałek i przeplatamy między paskami.
Koszyk przekładamy na blachę i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni.
Po upieczeniu chwilę studzimy i delikatnie wyciągamy miskę i usuwamy folię. Uchwyt koszyka ja robię na stelażu z drutu. Na gruby drut nawijamy ciasto, formuję go z łuk, smaruję jajkiem i piekę na złoty kolor. Potem w koszyku robię dziurkę grubą igłą i wciskam końce drutu. Można wzmocnić klejem (jeśli ma to być tylko ozdoba) lub kokardką.