Do góry

Desery Przepis na:

Wieloziarniste, korzenne ciastka.

Wieloziarniste, korzenne ciastka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 2676

Dodano:

Odsłon: 671

Pyszne, kruche ciastka z korzenną nutą...

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 2 szkl. płatków orkiszowych lub pszennych
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • szczypta imbiru
  • 3 łyżki miodu naturalnego lub sztucznego
  • 250 g margaryny
  • 1jajko + 1 żółtko
  • 2 łyżki jogurtu
  • orzechy włoskie, rodzynki, pestki dyni, słonecznik, sezam (razem ok. szkl. )
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy suche składniki, następnie dodajemy margarynę i pozostałe składniki.

  2. Wyrabiamy na gładką masę.

  3. Z masy odrywamy kawałki i toczymy kulkę, a następnie spłaszczamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (aby się ciasto nie kleiło do rąk, biorę miskę z wodą i nawilżam ręce przed zrobieniem ciastka ).

  4. Pieczemy w 180 st. ok. 20-25 min. do zrumienienia ciastek. Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń