Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 360
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 360
Składniki
Schłodzone białka przelewamy do miski i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana trzyma się ścian naczynia, dodajemy cukier łyżka po łyżce, stale miksując. Piana na bezę powinna być lśniąca i bardzo gęsta, a cukier całkowicie powinien się rozpuścić. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na termoobieg i temperaturę 120 °C. Masę bezową wykładamy na blaszkę formując wieniec. Pieczemy przez 70-90 minut, redukując temperaturę, jeśli beza zaczyna się robić bezowa. Od razu po upieczeniu bezę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mocno schłodzoną kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie umieszczamy w misie robota kuchennego i ubijamy na najwyższych obroty miksera. Krem wykładamy na wystudzony wianek, a na wierzch wykładamy owoce i oprószamy cukrem pudrem.