Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1354
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1354
Składniki
Schłodzone białka przelewamy do miski i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana trzyma się ścian naczynia, dodajemy cukier łyżka po łyżce, stale miksując. Piana na bezę powinna być lśniąca i bardzo gęsta, a cukier całkowicie powinien się rozpuścić. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na termoobieg i temperaturę 120 °C. Masę bezową wykładamy na blaszkę formując wieniec. Pieczemy przez 70-90 minut, redukując temperaturę, jeśli beza zaczyna się robić bezowa. Od razu po upieczeniu bezę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mocno schłodzoną kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie umieszczamy w misie robota kuchennego i ubijamy na najwyższych obroty miksera. Krem wykładamy na wystudzony wianek, a na wierzch wykładamy owoce i oprószamy cukrem pudrem.