Do góry

Desery Przepis na:

Wieniec bezowy z owocami i bitą śmietaną.

Wieniec bezowy z owocami i bitą śmietaną.

Autor:

Przepisów i artykułów: 227 Ocena: 2762

Dodano:

Odsłon: 378

Tradycyjna beza w nowej odsłonie. Wieniec z pysznej, chrupiącej z wierzchu i miękkiej w środku bezy, z bita śmietaną i owocami. Czyli ciasto idealne na każdą, mniejsza i większą okazje. Serwować go możecie z Waszymi ulubionymi owocami, zimowa pora mogą być to owoce mrożone lub z puszki. Jest ono również bardzo łatwe do podzielenia na porcje. W moim domu jeden z ulubionych deserów.

Składniki

  • BEZA:
  • 6 BIAŁEK Z DUŻYCH JAJEK
  • 190 G DROBNEGO CUKRU DO WYPIEKÓW
  • 1 ŁYŻKA OCTU
  • 1 ŁYŻKA MAKI ZIEMNIACZANEJ
  • ŁYŻECZKA CUKRU WANILIOWEGO LUB EKSTRAKTU WANILIOWEGO
  • BITA ŚMIETANA:
  • 300 ML ŚMIETANKI KREMÓWKI 30 – 36 %
  • 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
  • 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
  • *** WASZE ULUBIONE OWOCE. U MNIE TRUSKAWKI, MALINY, BORÓWKI, KILKA LISTKÓW MIĘTY I POKRUSZONE PISTACJE.
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wieniec bezowy z owocami i bitą śmietaną.

Przygotowanie

  1. PRZED ROZPOCZĘCIEM, MISKĘ PRZETRZEĆ RĘCZNIKIEM KUCHENNYM NAMOCZONYM W OCCIE LUB SOKU Z CYTRYNY. DO MISKI WLAĆ BIAŁKĄ I ZACZĄĆ JE UBIJAĆ MIKSEREM. KIEDY BIAŁKA ZACZNĄ SIĘ PIENIĆ, DODAĆ DO NICH OCET I DALEJ MIKSOWAĆ.

  2. W MISECZCE WYMIESZAĆ CUKIER Z MAKA ZIEMNIACZANA I KIEDY PIANA Z BIAŁEK ZACZNIE SZTYWNIEĆ, DODAWAĆ POWOLI, PO JEDNEJ ŁYŻCE DO BIAŁEK. CAŁY CZAS MIKSUJĄC. W TYM SAMYM CZASIE DODAĆ RÓWNIEŻ CUKIER WANILIOWY LUB EKSTRAKT. UBIJAĆ DO MOMENTU AZ PIANA BĘDZIE LŚNIĄCA A CUKIER W BIAŁKACH NIEWYCZUWALNY.

  3. GOTOWA PIANE Z BIAŁEK PRZEŁOŻYĆ DO RĘKAWA CUKIERNICZEGO. DUŻA BLACHĘ DO PIECZENIA WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA. WYCISNĄĆ NA NIEJ OSIEM GNIAZDEK BEZOWYCH, W KSZTAŁCICIE WIEŃCA. GNIAZDKA MAJA SIĘ STYKAĆ BOKAMI. POZOSTAŁĄ MASA BEZOWA WYCISNĄĆ W PRZESTRZENIE MIEDZY GNIAZDKA. WZMOCNI TO KONSTRUKCJE BEZY. ***PATRZ FILM.

  4. W GNIAZDKACH ZA POMOCĄ ŁYŻKI WYŻŁOBIĆ WGŁĘBIENIA. BEZE PIEC W ROZGRZANYM PIEKARNIKU. W TEMPERATURZE 110 ST. C. Z TERMOOBIEGIEM, LUB 120 ST. C. BEZ, PRZEZ PÓŁTOREJ GODZINY. UPIECZONA BEZE ZOSTAWIĆ W ZAMKNIĘTYM PIEKARNIKU DO KOMPLETNEGO WYSTUDZENIA.

  5. W MIEDZY CZASIE PRZYGOTOWAĆ BITA ŚMIETANĘ. DO MISKI WLAĆ ŚMIETANĘ, DODAĆ DO NIEJ CUKIER PUDER I SOK Z CYTRYNY I UBIĆ NA PUSZYSTA MASĘ. GOTOWA ŚMIETANĘ PRZEŁOŻYĆ W ZAGŁĘBIENIA WYSTUDZONEJ BEZY. MOŻNA TO ZROBIĆ ŁYŻKA LUB SZPRYCA. NA ŚMIETANIE UŁOŻYĆ OWOCE I WYBRANE DODATKI.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń