Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieniec rumowy z orzechowymi łatkami"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 53
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 53
Składniki
Mielone orzechy wymieszaj z cynamonem, 1/4 cukru i 2 jajkami. Odstaw w chłodne miejsce, by masa stężała. Potem uformuj z niej kulki wielkości włoskiego orzecha. Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem, oprósz mąką.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z solą, pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej 5 jajek. Dosyp mąkę z proszkiem. Wlej mleko oraz rum. Dobrze wymieszaj (ciasto powinno być dosyć gęste).
Na spodzie przygotowanej formy rozsmaruj połowę ciasta. Łyżką nałóż porcje powideł. Połóż kulki orzechowe. Przykryj je resztą ciasta. Wierzch wygładź. Wieniec wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. 70 minut.
Upieczony wieniec studź w foremce przez 15-20 minut. Potem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem obficie oprósz cukrem pudrem i udekoruj kleksami powideł oraz orzechami w karmelu.Źródło: Tina