Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiewióra z jabłkami i orzechami. Najlepsze jesienią, ale sprawdza się każdą porą roku.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8494
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 550
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8494
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 550
Składniki
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałeczki.
Jajka ubić z cukrem, następnie stopniowo dodawać stopniowo mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto.
Nadal mieszając (mikserem) stopniowo i bardzo powolutku, cienkim strumykiem wlewać olej.
Gdy ciasto będzie już gładkie dodać posiekane orzechy i jabłka i wymieszać dokładnie łyżką.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stC i piec około 30 min. (w prodiżu 45-50 minut). Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.
Przestygnięte ciasto posypać cukrem pudrem.