Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiewióra z jabłkami i orzechami. Najlepsze jesienią, ale sprawdza się każdą porą roku.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7943
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1268
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13731
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7943
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1268
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13731
Składniki
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałeczki.
Jajka ubić z cukrem, następnie stopniowo dodawać stopniowo mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto.
Nadal mieszając (mikserem) stopniowo i bardzo powolutku, cienkim strumykiem wlewać olej.
Gdy ciasto będzie już gładkie dodać posiekane orzechy i jabłka i wymieszać dokładnie łyżką.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stC i piec około 30 min. (w prodiżu 45-50 minut). Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.
Przestygnięte ciasto posypać cukrem pudrem.