Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wigilijna czarna kapusta"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 722
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 158
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31358
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 433
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 722
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 158
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31358
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 433
Składniki
Grzyby opłucz, zalej wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia gotuj je około 20 minut, aż będą miękkie. Gdy wystygną, posiekaj.
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłucz ją, odciśnij i posiekaj. Włóż do garnka, wlej wodę z grzybów. Gdyby płynu w garnku było zbyt mało, dolej wodę do wysokości kapusty. Dodaj listki laurowe, jałowiec, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz śliwki i gotuj 45-60 minut, aż kapusta będzie miękka.
Na koniec do garnka dodaj drobno posiekaną, zrumienioną cebulę oraz grzyby i duś jeszcze kilkanaście minut. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Tak przygotowana kapusta najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 150 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie