Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne danie wigilijne.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 401
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 66
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 401
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 66
Składniki
Kluseczki; Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej. Przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy całe jajko oraz 1/4 mąki. Zagniatamy. Co jakiś czas dosypujemy mąkę, aż uzyskamy jednolitą gładką masę (aby się nie kleiła). Bo wyrobieniu, formujemy z ciasta "robaczki". Następnie wstawiamy wodę w dużym garnku lekko ją solimy. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy nasze "robaczki". Mieszamy aby nie przykleiły się do dna. Gotujemy je od momentu wypłynięcia na wierzch przez około 1 - 2 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Masa makowa; Mak namaczamy dzień wcześniej wrzącą wodą z dodatkiem mleka (około szklanki (aby mak nie był suchy)). Następnie mielimy go 2 razy w maszynce. Do maku dodajemy; sparzone wcześniej; rodzynki, żurawinę oraz figi pokrojone drobno. Następnie kroimy i dodajemy; daktyle, śliwki morele (jeśli morele są bardzo twarde należy je wcześniej sparzyć). Orzechy laskowe rozdrabniamy za pomocą tłuczka do mięsa i wsypujemy do maku. Do dużego garnka dodajemy masło oraz miód aby się rozpuścił. dodajemy skórkę pomarańczową , cukier (jeśli lubicie bardzo słodkie) oraz cynamon. Chwilkę smażymy. Do garnka dodajemy kluseczki oraz mak. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Podgrzewamy wszystko przez około 5 minut cały czas mieszając. Gotowe.