Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-12-2012
Więcej informacji o przepisie
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 498
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 112
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 188
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 155
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 498
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 112
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 188
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 155
Składniki
Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy drożdże, śmietanę lub jogurt, skórkę z cytryny, sól oraz masło pokrojone w niewielkie kawałki. Wszystko razem łączymy do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji ciasto, które nie przykleja się do dłoni. Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na gr. kilku milimetrów. Wykrawamy kwadraty o wym. 10 x10 cm, nakładamy po łyżeczce masy makowej. Do środka jednego z pierożków dodatkowo wkładamy migdał. Pierożki zlepiamy tworząc trójkąt, boki dociskamy widelcem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C i pieczemy ok. 25 min. do lekkiego zarumienienia boków. Po upieczeniu od razu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy cytrynowym lukrem ( cukier puder wymieszany z wodą i sokiem z cytryny ).