Do góry

Desery Przepis na:

Wigilijny kulebiak

Wigilijny kulebiak

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 7

Przepis wart wypróbowania: "Wigilijny kulebiak"

Składniki

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 4 łyżki greckiego jogurtu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • szczypta kminku
  • 75 dag kwaszonej kapusty
  • 40 dag pieczarek
  • 1,5 szklanki suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • jałowiec;
  • tłuszcz oraz mąka do formy
  • tłuszcz do smażenia
  • kminek do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jedna porcja: 4 zł? : 70 min ? Stopień trudności: średnie ? Kalorie: 340

  2. Grzyby namocz, odstaw na kilka godzin. Następnie je ugotuj i odcedź.

  3. Cebulę obierz, poszatkuj i zeszklij na tłuszczu. Dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

  4. Kapustę zalej wodą i wywarem z grzybów. Gotuj bez przykrycia do miękkości. Odcedź. Przełóż do rondla, dodaj pieczarki i posiekane grzyby. Przypraw solą, pieprzem i jałowcem. Smaż 10 minut na małym ogniu.

  5. Mąkę przesiej, dodaj pozostałe . Zagnieć ciasto, zawiń w kulę i wstaw na godzinę do lodówki.

  6. Z kawałka rozwałkowanego ciasta wykrój gwiazdki, resztą wylep dno i boki natłuszczonej, oprószonej mąką tortownicy o śr. 24 cm. Nałóż farsz i pokryj go resztą ciasta z gwiazdkami. Wierzch posyp kminkiem. Piecz kulebiak 50 minut w 180°C.

    Źródło: Super TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń