Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotny piernik na dużą blachę to ciasto, które musi znaleźć się na świątecznym stole. Choć jest to bardzo duża blacha, to z pewnością zniknie w mgnieniu oka!
Kiedy sezon na owoce jest w pełni, ciasto z rabarbarem na oleju na dużą blach...
Odsłon: 9378
Smaczne i szybkie ciasto ze śliwkami na dużą blachę, puszyste i lekko wilgotn...
Odsłon: 17500
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 568
Przepis dnia
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...
Odsłon: 804
Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerw...
Odsłon: 182
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 568
Przepis dnia
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...
Odsłon: 804
Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerw...
Odsłon: 182
Składniki
Przygotuj piernik. W garnku rozgrzej miód, cukier i masło. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu, a następnie zdejmij z palnika i ostudź. W szklance wymieszaj mleko z sodą i dodaj do garnka. Wbij jajka i dodaj sól. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem drożdżowym. Masę przenieś do formy o wymiarach 26 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka. Piernik wyjmij i ostudź. Następnie przedziel go na 3 blaty.
Przygotuj krem orzechowy. W garnku umieść cukier, masło i śmietankę. Wymieszaj i zagotuj. Dodaj mielone orzechy i całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Odstaw masę do ostygnięcia, a następnie włóż ją do lodówki. Gdy masa będzie już dobrze schłodzona, ubij ją mikserem ręcznym, dodając stopniowo sok z cytryny i wódkę.
Złóż ciasto. Jedną warstwę piernika posmaruj dżemem śliwkowym i przykryj drugim blatem. Następnie rozsmaruj krem orzechowy i przykryj ostatnim blatem.
Przygotuj polewę. W rondlu podgrzej ze sobą wszystkie składniki, cały czas mieszając. Gotuj masę na małym ogniu przez 5-7 minut. Odstaw polewę do ostygnięcia, aż zacznie lekko tężeć. Wylej polewę na wierzch piernika. Wilgotny piernik na dużą blachę podawaj posypany cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Mazurek czekoladowo bakaliowy i z białej czekolady
Desery
Babka migdałowa jak dawniej
Desery
Mazurki wielkanocne
Desery
Keks
Mazurek czekoladowo bakaliowy i z białej czekolady
Mazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjn...
Odsłon: 16
Babka migdałowa jak dawniej
Babki na święta się wypieka, każdy na nie czeka. Są duże, małe i malutkie, z...
Odsłon: 22