Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotny piernik na dużą blachę to ciasto, które musi znaleźć się na świątecznym stole podczas Bożego Narodzenia. Idealnie sprawdza się na rodzinnych spotkaniach i z pewnością skusi się na niego większość zaproszonych gości. Piernik zachwyca swoją miękkością, a krem orzechowy dodatkowo podbija smak korzennych nut. Sprawdź, jak go zrobić i zapisz go na kolejny rok.
Ten piernik to prawdziwy klasyk w nowoczesnym, bogatym i wyjątkowo wilgotnym wydaniu, który świetnie sprawdzi się nie tylko w Boże Narodzenie, ale i na wszelkie rodzinne spotkania zimą. Spora porcja miodu spadziowego, masła, brązowego cukru i przypraw sprawia, że ciasto jest niezwykle aromatyczne i pyszne przez kilka dni. Przełożenie marmoladą śliwkową i aksamitnym kremem orzechowym doskonale dopełnia piernikowe, korzenne nuty.
Przepis na wilgotny piernik na dużą blachę składa się z kilku etapów. Pierwszy z nich to upieczenie ciasta, które jest doskonałą bazą do przełożenia. Możesz to zrobić dzień przed planowanym przygotowywaniem wypieku. Zdąży się ostudzić przed przekrojeniem na kilka blatów przełożeniem go kremem orzechowym. Ten możesz przygotować w dniu składania piernika w całość. Łączenie składników nie zajmie ci więcej niż kilka minut, ale musisz poczekać, aż masa ostygnie. Dopiero wtedy ubijesz ją na puszysty i aksamitny krem.
Złożenie ciasta to jeden z ostatnich etapów. Podczas niego przełożysz wilgotny piernik marmoladą śliwkową, kremem orzechowym i ułożysz poszczególne warstwy. Ostatni etap to przygotowanie polewy. Nie zajmie ci to dużo czasu, ale warto chwilę odczekać, aż zacznie lekko tężeć. Wtedy najlepiej się ją rozprowadza na wierzchu wilgotnego piernika świątecznego.
Forma o wymiarach 26 x 40 cm
Nasz piernik z powidłami na dużą blachę to wspaniały przykład na to, że każdy składnik ma duży wpływ na ostateczny smak i wilgotność. Warto więc wybrać dobrej jakości produkty. Najlepszy do tego przepisu będzie miód spadziowy, który ma ciemniejszy kolor i intensywniejszy smak niż np. wielokwiatowy. Dzięki temu piernik nabierze głębokiego aromatu. Jeśli nie masz miodu spadziowego, możesz użyć gryczanego – też jest ciemny i wyrazisty. W tym przepisie zastosowany jest też ciemny brązowy cukier, który nadaje piernikowi lekko karmelowy smak i bardziej mokrą, miękką strukturę. Wraz z miodem smakuje on wyśmienicie.
Jeśli chodzi o masło, sięgnij po to prawdziwe o zawartości minimum 82%. Z kolei mąka powinna być tortowa (typu 450) albo uniwersalna (typu 500). Dzięki niej piernik będzie delikatniejszy i mniej zbity.
Ważnym składnikiem jest też przyprawa do piernika bez dodatku cukru i mąki w składzie. Dzięki temu wilgotny piernik na dużą blachę będzie pachniał już po otwarciu piekarnika w całym domu i przenikną do niego pyszne korzenne nuty. Możesz też wykorzystać w tym przepisie domową przyprawę do piernika zrobioną samodzielnie. Do przełożenia sprawdzą się z kolei gęste powidła śliwkowe, lekko kwaskowate i owocowe.
Do kremu orzechowego najlepiej użyć świeżych, aromatycznych orzechów włoskich, które tuż przed dodaniem zmielisz lub bardzo drobno posiekasz. Nie zapomnij o śmietanie 36%, która dobrze się ubije. Jeśli szybki piernik na dużą blachę będą jadły dzieci, możesz pominąć wódkę.
Nasz piernik z powidłami na dużą blachę zachwyca różnymi przenikającymi się smakami, a do tego ma lśniącą polewę kakaową. Możesz jednak pójść o krok dalej i dodać mu odświętnego charakteru. Najprostszym sposobem jest oprószyć go cukrem pudrem, przepuszczając go najpierw przez sitko. Możesz wykorzystać do tego papierowy szablon w kształcie gwiazdek, płatków śniegu czy choinek - odciśnięty wzór będzie wyglądał bajkowo.
Drugim sposobem jest udekorowanie szybkiego piernika na dużą blachę posiekanymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów albo pistacjami. Wyłóż je jeszcze zanim polewa kakaowa całkowicie ostygnie.
Drobnymi paseczkami skórki pomarańczowej możesz obsypać jeszcze lekko miękką polewę lub wysypać je na sam środek, tworząc kolorowy pas. Doda ona orzeźwiającego i lekko słodkiego smaku.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1370
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1370
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Złóż ciasto. Jedną warstwę piernika posmaruj dżemem śliwkowym i przykryj drugim blatem. Następnie rozsmaruj krem orzechowy i przykryj ostatnim blatem.
Przygotuj polewę. W rondlu podgrzej ze sobą wszystkie składniki, cały czas mieszając. Gotuj masę na małym ogniu przez 5-7 minut. Odstaw polewę do ostygnięcia, aż zacznie lekko tężeć. Wylej polewę na wierzch piernika. Wilgotny piernik na dużą blachę podawaj posypany cukrem pudrem.
Przygotuj piernik. W garnku rozgrzej miód, cukier i masło. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu, a następnie zdejmij z palnika i ostudź. W szklance wymieszaj mleko z sodą i dodaj do garnka. Wbij jajka i dodaj sól. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem drożdżowym. Masę przenieś do formy o wymiarach 26 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka. Piernik wyjmij i ostudź. Następnie przedziel go na 3 blaty.
Przygotuj krem orzechowy. W garnku umieść cukier, masło i śmietankę. Wymieszaj i zagotuj. Dodaj mielone orzechy i całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Odstaw masę do ostygnięcia, a następnie włóż ją do lodówki. Gdy masa będzie już dobrze schłodzona, ubij ją mikserem ręcznym, dodając stopniowo sok z cytryny i wódkę.