Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na ciasto dla wielbicieli tradycyjnych, wilgotnych i 'solidniejszych' serników. Ten sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga nawet miksera; wszystko można zrobić za pomocą rózgi i drewnianej łyżki. W smaku ciasto jest delikatnie cytrynowe i orzeźwiające, a słodycz malin świetnie pasuje do cytrusowych nut.
Jeśli lubicie "sponiewieraną" mortadelę w jajku i bułce, to ta wersja na pewn...
Odsłon: 77
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 1423
Dzisiaj łazanki . Pyszne łazanki z młodą kapustą, szybko i smacznie;)
Odsłon: 8420
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 63
Jeśli lubicie "sponiewieraną" mortadelę w jajku i bułce, to ta wersja na pewn...
Odsłon: 77
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 1423
Dzisiaj łazanki . Pyszne łazanki z młodą kapustą, szybko i smacznie;)
Odsłon: 8420
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 63
Składniki
Przełóż kilogram mielonego twarogu do dużej miski. Ser rozgnieć za pomocą szpatułki do uzyskania gładkiej konsystencji. Do twarogu dodaj 150 g rozpuszczonego i wystudzonego masła, świeżo wyciśnięty sok z dwóch dużych cytryn oraz świeżo startą skórkę z dwóch cytryn. Zawartość naczynia krótko przemieszaj za pomocą rózgi, tylko do połączenia składników.
Dodaj do masy serowej jajka. Osiem dużych jajek dodawaj pojedynczo i za każdym razem mieszaj je z masą serową tylko do momentu, aż ślady jajka przestaną być widoczne. Postaraj się nie napowietrzyć zbytnio masy.
Po wmieszaniu wszystkich jajek dodaj do masy serowej dwa budynie waniliowe bez cukru. Zawartość naczynia krótko przemieszaj, tylko do chwili, aż przestaniesz widzieć skrobię.
Następnie dodaj do ciasta 160 g cukru pudru i dwie łyżki kaszy manny. Po połączeniu składników dodaj 300 g świeżych malin i ostrożnie rozprowadź je w cieście za pomocą sylikonowej szpatułki.
Tak przygotowane ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 23 cm. Jej dno powinno być wyłożone papierem do pieczenia, a boki natłuszczone i obsypane kaszą manną. Ciasto rozprowadź po całej powierzchni formy i wyrównaj jego wierzch za pomocą sylikonowej szpatułki.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na 60 minut.
Po 60 wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i studź w ten sposób ciasto przez około godzinę lub dwie, aż się zestali. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i studź na blacie do temperatury pokojowej; na koniec włóż je do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.
Smacznego!