Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wiosenna potrawka z jajkami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Ryż ugotuj w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Marchewki oraz kalarepkę obierz, opłucz i pokrój na kawałeczki. Warzywa gotuj w bulionie przez 10 minut.
Dymkę oczyść, cebulkę pokrój na ćwiartki, a szczypiorek grubo posiekaj. Ugotowane warzywa odcedź, bulion zachowaj i odmierz 100 ml.
Jajko ugotuj na twardo, przestudź, obierz i pokrój w plastry. Masło stop na patelni, oprósz mąką, krótko zasmaż. Zasmażkę wymieszaj z bulionem i mlekiem. Gotuj, aż sos zgęstnieje, wtedy dodaj warzywa (bez szczypiorku z dymki).
Trybulę opłucz i porwij na kawałki, a szczypiorek posiekaj. Potrawkę wyłóż na talerz, obłóż jajkiem, posyp szczypiorkiem, trybulą i pieprzem. Podawaj z ryżem.
Czas: 30 min | Poziom: łatwy | 1 porcja, 390 kcal/porcjaŹródło: Tele Tydzień