Do góry

Desery Przepis na:

Wiosenne ciasto z galaretką na szpinakowym biszkopcie

Wiosenne ciasto z galaretką na szpinakowym biszkopcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 801

Dodano:

Odsłon: 2866

Pyszna masa śmietanowo - galaretkowa na soczyście zielonym, szpinakowym cieście biszkoptowym.

Składniki

  • 125 g szpinaku baby
  • szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 330 g śmietany słodkiej
  • galaretki: żółta, zielona, 2 x czerwona
  • ciepła woda z sokiem z połowy cytryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowuje po jednej z galaretek z każdego koloru według przepisu na opakowaniu. Pozostawiam do stężenia. Gotowe galaretki tnę w kostki. Szpinak myję, odsączam i rozdrabniam za pomocą blendera. Następnie dodaję sok cytryny i olej. Dalej rozdrabniam, aż masa stanie się w miarę jednolita.


  2. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam z solą na sztywną pianę, a żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do żółtkowej masy dodaję szpinak. Wszystko dokładnie miksuję.

  3. Mąkę przesiewam i łączę razem z proszkiem do pieczenia. Następnie, wciąż miksując, dodaję porcjami do ciasta. Na samym końcu wlewam pianę z białek i jeszcze raz wszystko miksuję.

  4. Ciasto wylewam na wyłożoną papierem blachę. Piekę w 170 stopniach C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Po wyłączeniu pieca pozostawiam jeszcze w piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń