Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj mam coś specjalnego dla wielbicieli czekolady i ciemnych ciast. Kakaowy smak przełamany jest jasnym, migdałowym kremem budyniowym i soczystymi wiśniami. A dla wzmocnienia walorów nie tylko smakowych - chrupiąca warstwa między biszkoptami. Wydaję mi się, że już nic więcej nie muszę dodawać, aby Was przekonać do spróbowania tego ciasta.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 274
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 653
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 966
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 274
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 653
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 966
Składniki
BISZKOPT 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, dalej ubijać. 2. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać przez sitko, dodać do ubitych jajek i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać. 3. Całość przelać na formę do pieczenia i piec w temp. 160-180 stopni przez ok 20-30 min. 4. Gdy biszkopt ostygnie przekroić na pół. Nasączyć olejkiem migdałowym i ulubionym alkoholem wymieszanym z wodą.
WARSTWA SUCHARKOWO-CZEKOLADOWA 1. Krem czekolado-orzechowy rozpuścić (najwygodniej w kuchence mikrofalowej) 2. Sucharki pokruszyć (ja użyłam tłuczka do mięsa) 3. Rozpuszczony krem wlać na sucharki i dokładnie wymieszać. 4. Gotową masę rozłożyć równomiernie na jednej części biszkoptu, a następnie przykryć drugą częścią. Dobrze docisnąć.
KREM BUDYNIOW 1. W pierwszej kolejności ugotowaćy budyń. W garnku zagotować 1 1/3 szklanki mleka, dodać cukier, cukier waniliowy i migdałowy. Do miski wlać pozostałą część mleka, wsypać obie mąki i dokładnie roztrzepać. Do gotującego się mleka wlać powoli mleko z mąkami i bardzo dokładnie roztrzepać, aby nie powstały grudki. Całość wymieszać i gotować przez ok. 5 min. Gotowy budyń pozostawić do wystygnięcia. 2. Margarynę z masłem (miękkie) zmiksować na pulchną masę, a następnie dodać wystudzony budyń i żółtka dalej ucierać. Dla wzmocnienia smaku można dodać ulubiony alkohol.
CZEKOLADA 1. W garnuszku rozpuścić margarynę. Dodać czekolady, pozostawić na małym ogniu, aż czekolady się rozpuszczą, dokładnie mieszać.
PRZEŁOŻENIE CIASTA 1. Biszkopt 2. Warstwa sucharkowo-czekoladowa 3. Biszkopt 4. Powidła cienka warstwa 5. Krem budyniowy 6. Wiśnie 7. Czekolada (wiśnie najlepiej zalać gorącą czekoladą)
Smacznego :)