Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto powstało z 3 różnych przepisów. Jest pyszne:)
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 314
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 84
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5091
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32689
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 355
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 260
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 314
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 84
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5091
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32689
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 355
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 260
Składniki
Ciasto; Suche składniki przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, śmietanę, posiekane zimne masło oraz aromat waniliowy. Wszystko dokładnie ale szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią do żywności i wstawiamy do lodówki na 30minut. Podczas gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy bezę. Beza; Białka ucieramy z cukrem i barwnikiem lub kisielem wiśniowym na sztywną masę. <Ja do białek dodałam jeszcze szczyptę soli>. Po 30 minutach wyciągamy ciasto, dzielimy na 2 części. Wałkujemy <grubość około 0,5 cm>, przekładamy do formy 32x26 wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch jednego ciasta przekładamy masę bezową. Równo rozsmarowujemy ją na cieście. Pieczemy oba ciasta jednocześnie przez 20 - 25 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem. Bez termoobiegu 25-30 minut w 180 stopniach. (aż ciasto się zrumieni).
Masa; Mleko zagotować. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać budyń w proszku, mąkę, aromat waniliowy oraz kompot wiśniowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlewamy naszą mieszankę cały czas mieszając aby się nie przypaliło. Chwilkę gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż powstanie gęsta masa. Gdy zgęstnieje dodajemy owoce z kompotu oraz rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto lekko przestygnie wyciągamy je z pieca. <Jeśli ciasto bez bezy jest bardzo twarde należy je nasączyć kompotem z wiśni lub wodą z cukrem>. Przełożenie ciasta; ciasto bez bezy, masa <masę wykładamy gdy jest jeszcze gorąca (aby ciasto dobrze odwilgło) po rozsmarowaniu masy czekamy chwilkę aby wierzch masy troszkę ostygł> następnie nakładamy ciasto z bezą <bezą do masy> lekko przygniatamy ciasto do masy, aby ciast dobrze przywarło. Polewa; Do rondelka dodajemy śmietanę, olej, cukierki oraz czekoladę. Wszystko rozpuszczamy na wolnym ogniu. Na sam koniec polewamy ciasto naszą polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze zastygła. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Polecam.