Do góry

Desery Przepis na:

Wiśniowa fantazja

Wiśniowa fantazja

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 935

Dodano:

Odsłon: 2856

Ciasto powstało z 3 różnych przepisów. Jest pyszne:)

Składniki

  • Ciasto; 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 200 - 220 g masła <ja dałam osełkowe>
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • Masa; 300 - 350 ml kompotu wiśniowego
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 3 jajka
  • 4 yżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • aromat waniliowy
  • Beza; 3 białka, 5 łyżek cukru, czerwony barwnik lub kisiel wiśniowy
  • Polewa; 1 łyżka śmietany 18%, 5 cukierków "Trufle" z odry, tabliczka białej czekolady, 1 łyzeczka oleju
  • Dodatkowo; owoce z kompotu, spora garsć rodzynek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wiśniowa fantazja

Przygotowanie

  1. Ciasto;
    Suche składniki przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, śmietanę, posiekane zimne masło oraz aromat waniliowy. Wszystko dokładnie ale szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią do żywności i wstawiamy do lodówki na 30minut.

    Podczas gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy bezę.

    Beza;
    Białka ucieramy z cukrem i barwnikiem lub kisielem wiśniowym na sztywną masę. <Ja do białek dodałam jeszcze szczyptę soli>.

    Po 30 minutach wyciągamy ciasto, dzielimy na 2 części. Wałkujemy <grubość około 0,5 cm>, przekładamy do formy 32x26 wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch jednego ciasta przekładamy masę bezową. Równo rozsmarowujemy ją na cieście. Pieczemy oba ciasta jednocześnie przez 20 - 25 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem. Bez termoobiegu 25-30 minut w 180 stopniach. (aż ciasto się zrumieni).

  2. Masa;
    Mleko zagotować. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać budyń w proszku, mąkę, aromat waniliowy oraz kompot wiśniowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlewamy naszą mieszankę cały czas mieszając aby się nie przypaliło. Chwilkę gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż powstanie gęsta masa. Gdy zgęstnieje dodajemy owoce z kompotu oraz rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Gdy ciasto lekko przestygnie wyciągamy je z pieca. <Jeśli ciasto bez bezy jest bardzo twarde należy je nasączyć kompotem z wiśni lub wodą z cukrem>.

    Przełożenie ciasta; ciasto bez bezy, masa <masę wykładamy gdy jest jeszcze gorąca (aby ciasto dobrze odwilgło) po rozsmarowaniu masy czekamy chwilkę aby wierzch masy troszkę ostygł> następnie nakładamy ciasto z bezą <bezą do masy> lekko przygniatamy ciasto do masy, aby ciast dobrze przywarło.

    Polewa;
    Do rondelka dodajemy śmietanę, olej, cukierki oraz czekoladę. Wszystko rozpuszczamy na wolnym ogniu.

    Na sam koniec polewamy ciasto naszą polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze zastygła. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Polecam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

poczatkujaca87 16 marca 2014 sliczny kolor kremu, tylko skad sie wzial?? ja kompot wisniowy mam czerwony :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń