Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wiśniowo-waniliowa fantazja"
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3012
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2737
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3358
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3012
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2737
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3358
Składniki
Czas przygotowania 100 minut. Cena porcji ok. 4,90 zł
Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę i ciasteczka migdałowe kruszymy na drobne kawałki. Masło, połowę cukru i cukier waniliowy ucieramy. Następnie dodajemy żółtka, czekoladę z orzechami, orzechy, proszek do pieczenia, likier, mieszamy. Na koniec łączymy z ubitymi na sztywno białkami.
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę i pieczemy 30 minut w 180oC. Ostudzone przekrawamy na pół.
Śmietankę kremówkę ubijamy. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w wodzie. Do miski przekładamy twaróg, serek waniliowy, pozostały cukier, cukier waniliowy, żelatynę, miksujemy. Dodajemy bitą śmietanę.
Połówkę ciasta z powrotem wkładamy do blachy, wykładamy na nią krem i odcedzone z zalewy wiśnie. Przykrywamy drugą częścią ciasta, kładziemy krem i pozostałe wiśnie. Ciasto zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki, by się schłodziło.Źródło: Rewia