Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto/deser bez pieczenia. Z wykorzystaniem wiśni/pulpy wiśniowej, która została w sokowniku po ściągnięciu soku. Polecam. Szczególnie na upalne dni.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 6
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 6
Składniki
Dwie galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Wystudzić. Przelać do kielicha blendera i zmiksować. Powstanie pianka. Dodać twarożek. Ponownie zmiksować. Przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawić do lodówki, żeby masa stężała. Pulpę wiśniową, która została w sokowniku po odciągnięciu soku przetrzeć przez sito. Resztki i pestki z sita usunąć. Do przecieru dodać cukier. Można podgrzać, żeby cukier się dobrze i szybciej rozpuścił. Dwie galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Dodać do przetartej pulpy wiśniowej. Wystudzić. Przełożyć na masę w tortownicy. Wstawić do lodówki dla stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie 400 ml. Pozostawić do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch deseru. Ma wyglądać jak lodowisko. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Najlepiej na całą noc. Gotowy deser obrysować nożem po brzegu. Zdjąć obręcz tortownicy. Kroić porcje i zajadać. Smacznego.