Do góry

Desery Przepis na:

Wiśniowy sernik na zimno

Wiśniowy sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 686 Ocena: 6181

Dodano:

Odsłon: 1888

Pyszny orzeźwiający sernik na zimno na serkach homogenizowanych z dodatkiem wiśni udekorowany czekoladą.Idealny deser na upalne dni)

Składniki

  • serek homogenizowany naturalny 400 ml
  • galaretki wiśniowe 2 op
  • wiśnie drylowane ok.2 szklanki
  • woda 300 ml
  • cukier 1 łyżka
  • biszkopt:
  • jajka 3 szt
  • cukier 1 łyżka
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • olej 1 łyżeczka
  • dodatkowo do dekoracji:
  • galaretka wiśniowa 1 op
  • czekolada do dekoracji
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wiśniowy sernik na zimno

Przygotowanie

  1. Biszkopt: jajka ubijamy z cukrem na jasną masę.Pod koniec ubijania dodajemy olej. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy /o średnicy 22 cm/, której spód wykładamy papierem do pieczenia.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy ok. 20 min - do "suchego patyczka".
    Biszkopt odstawiamy do wystudzenia - najlepiej upiec go dzień wcześniej.

  2. świeże drylowane wiśnie zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin. Możemy to zrobić dzień wcześniej i odstawić do lodówki.
    Przed przygotowaniem galaretki wiśnie odsączamy z soku. Do soku dolewamy wody tak by uzyskać 300 ml płynu, który zagotowujemy i zalewamy galaretki. Odstawiamy do wystudzenia.
    Gdy galaretki będą zimne i zaczną tężec możemy zacząć robić masę serową: serki homogenizowane ubijamy mikserem a następnie wlewamy galaretki.
    Na biszkopcie układamy wiśnie, zalewamy przygotowaną masą serową i wstawiamy do lodówki do stężenia.
    Galaretkę wiśniową do dekoracji zalewamy szklanką wrzątku, mieszamy i odstawiamy do czasu aż zacznie tężeć.
    Tężejącą galaretką dekorujemy sernik i posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki by ciasto dobrze się schłodziło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń