Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny orzeźwiający sernik na zimno na serkach homogenizowanych z dodatkiem wiśni udekorowany czekoladą.Idealny deser na upalne dni)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117934
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8340
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3099
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2052
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1511
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117934
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8340
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3099
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2052
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1511
Składniki
Biszkopt: jajka ubijamy z cukrem na jasną masę.Pod koniec ubijania dodajemy olej. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy /o średnicy 22 cm/, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy ok. 20 min - do "suchego patyczka". Biszkopt odstawiamy do wystudzenia - najlepiej upiec go dzień wcześniej.
świeże drylowane wiśnie zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin. Możemy to zrobić dzień wcześniej i odstawić do lodówki. Przed przygotowaniem galaretki wiśnie odsączamy z soku. Do soku dolewamy wody tak by uzyskać 300 ml płynu, który zagotowujemy i zalewamy galaretki. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretki będą zimne i zaczną tężec możemy zacząć robić masę serową: serki homogenizowane ubijamy mikserem a następnie wlewamy galaretki. Na biszkopcie układamy wiśnie, zalewamy przygotowaną masą serową i wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę wiśniową do dekoracji zalewamy szklanką wrzątku, mieszamy i odstawiamy do czasu aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretką dekorujemy sernik i posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki by ciasto dobrze się schłodziło.