Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny orzeźwiający sernik na zimno na serkach homogenizowanych z dodatkiem wiśni udekorowany czekoladą.Idealny deser na upalne dni)
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31032
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9676
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2167
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4163
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 879
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31032
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9676
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2167
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4163
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 879
Składniki
Biszkopt: jajka ubijamy z cukrem na jasną masę.Pod koniec ubijania dodajemy olej. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy /o średnicy 22 cm/, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy ok. 20 min - do "suchego patyczka". Biszkopt odstawiamy do wystudzenia - najlepiej upiec go dzień wcześniej.
świeże drylowane wiśnie zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin. Możemy to zrobić dzień wcześniej i odstawić do lodówki. Przed przygotowaniem galaretki wiśnie odsączamy z soku. Do soku dolewamy wody tak by uzyskać 300 ml płynu, który zagotowujemy i zalewamy galaretki. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretki będą zimne i zaczną tężec możemy zacząć robić masę serową: serki homogenizowane ubijamy mikserem a następnie wlewamy galaretki. Na biszkopcie układamy wiśnie, zalewamy przygotowaną masą serową i wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę wiśniową do dekoracji zalewamy szklanką wrzątku, mieszamy i odstawiamy do czasu aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretką dekorujemy sernik i posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki by ciasto dobrze się schłodziło.