Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panettone (włoska babka drożdżowa) to ciasto, które pokochałam od pierwszego kęsa. Jego wyjątkowy smak sprawia, że może być ukoronowaniem polskiego stołu świątecznego. ;)
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10173
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2795
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1907
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 734
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 4009
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10173
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2795
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1907
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 734
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 4009
Składniki
Zaczynamy. :) Na początek należy skruszyć drożdże do miski, a następnie dodać mleko oraz 1 łyżeczkę cukru i mąki. Mieszkamy dokładnie składniki zaczynu. Odstawiamy miskę z zaczynem w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min. do wyrośnięcia.
Międzyczasie przygotowujemy formę na naszą babkę. Powinna to być duża forma o kształcie komina i pojemności ok. 2,25 litra. Smarujemy ją tłuszczem po czym wracamy do dalszego przygotowywania Panettonu. Przesiewamy mąkę do miski z zaczynem drożdżowym, wsypujemy sól, cukier i rodzynki (jeżeli ktoś lubi bakalie). Na koniec dodajemy lekko roztrzepane jajka i miękkie masło (100g).
Ciasto wyrabiamy w misce dopóki nie będzie elastyczne. Kiedy nasza babka nabierze odpowiedniej konsystencji odstawiamy ją na dalsze leżakowanie w ciepłym miejscu, aby pięknie wyrosła (zajmie to ok. godzinę). Wierzch miski przykrywamy filią.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wierzch ciasta polewamy stopionym masłem aby pięknie się zarumienił i błyszczał po upieczeniu. Pieczemy ok. 30 minut. Aby nasza babka nie była przypalona z wierzchu przykrywamy ją folią aluminiową.
Po upieczeniu wyjmujemy Panettone z piekarnika, przykrywamy lnianą ściereczką i studzimy. Możemy go ozdobić cukrem pudrem, lukrem albo czekoladą. Mimo, że Pannetone należy do ciast czasochłonnych (jak każde drożdżowe) to efekt smakowy jest wart czekania. Smacznego! :)