Do góry

Desery Przepis na:

Włoski tort czekoladowy

Włoski tort czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 227 Ocena: 3548

Dodano:

Odsłon: 1958

Pyszny tort z masą kawową, likierem amaretto i biszkoptami.

Składniki

  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 150 g masła
  • 100 ml likieru amaretto do nasączenia
  • Krem:
  • 225 ml słodkiej śmietanki
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka mocnej zaparzonej kawy
  • biszkopty( mniejsze) około 28 sztuk
  • kakao
  • krokant do posypania
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Włoski tort czekoladowy

Przygotowanie

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Masło stopić i odstawić do wystygnięcia. Jajka rozbić, żółtka ubić z cukrem do bialości. Białka ubić na pianę. Białka i przesianą mąkę dodawać na przemian do żółtek. Na koniec dodać roztopione maslo. Wymieszać. Dwie foremki( 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozdzielić na 2 foremki. Piec w nagrzanym piekarniku 20- 25 minut w temperaturze 175°. Ostudzić.

  2. Krem:
    100 ml śmietanki podgrzać w rondelku, nie gotować. Czekoladę rozpuścić w śmietance, dolać kawę, zamieszać.Przełożyć do miski i ostudzić. Pozostałą śmietankę 125 ml ubić na bitą śmietanę i ostrożnie zmieszać z czekoladową masą.

  3. Ostudzone ciasto przekroić dwukrotnie. Nasączyć likierem. Tort przełożyć wystudzoną masą i posmarować wierzch i boki. Biszkopty ułożyć na wierzchu i polać likierem, ale nie za mocno. Posypać kakao. Brzegi posypać krokantem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 22 grudnia 2017 Moje smaki :) Czekolada gorzka - moja najlepsza a w torcie...rewelacja:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń