Do góry

Desery Przepis na:

Włoskie tiramisu.

Włoskie tiramisu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1630 Ocena: 23756

Dodano:

Odsłon: 3472

Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka mascarpone.

Składniki

  • serek mascarpone 500 g
  • śmietana 30 lub 36% 330 ml
  • żółtka jaj kurzych 4 szt.
  • biszkopty włoskie (kocie języczki) 1 op.
  • cukier puder 4 łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • woda 2 szklanki
  • kawa naturalna rozpuszczalna 6 łyżeczek
  • Amaretto 50 ml
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Włoskie tiramisu.

Przygotowanie

  1. Zaparzamy kawę w 2 szklankach wody i studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy 50 ml Amaretto i przelewamy do miseczki. Miksujemy 4 żółtka z 2 łyżkami cukru pudru na gęstą masę, Po zmiksowaniu dodajemy stopniowo serki mascarpone i nadal miksujemy do zjednolicenia składników. Ubijamy śmietanę razem z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy do wcześniej zmiksowanych żółtek i serków i wszystko mieszamy drewnianą łychą do zjednolicenia masy i odstawiamy.

  2. W przygotowanym, najlepiej w prostokątnym naczyniu układamy umaczane w kawie biszkopty.

  3. na ułożone biszkopty nakładamy połowę masy.

  4. Całą powierzchnię posypujemy kakao.

  5. Układamy drugą warstwę biszkoptami umaczanymi w kawie.

  6. Rozkładamy pozostałą masę i posypujemy kakao.

  7. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń