Do góry

Desery Przepis na:

Wspaniały tort orzechowy z kremem michałkowym

Wspaniały tort orzechowy z kremem michałkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 9707

Dodano:

Odsłon: 3465

Tort składa się z orzechowego ciasta, kremu z dodatkiem cukierków Michałków

Składniki

  • *tortownica 21cm CIASTO ORZECHOWE
  • -4 jajka -3/4szkl cukru (szklanka 250ml) -1 szkl zmielonych drobno orzechów włoskich
  • -1 szklanka + 1 łyżka mąki tortowej -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -8 łyżek wody
  • -8 łyżek oleju -pół łyżeczki kakao dla koloru
  • KREM
  • -1 litr mleka -3 jajka -0,5 szkl cukru
  • -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 łyżki mąki
  • -300g masła lub margaryny -250g Michałków zmielonych
  • PONCZ -0,5 szkl wody -4 łyżki wódki -2 łyżki soku z cytryny
  • DODATKOWO -kilka Michałków do dekoracji -zmielone orzechy do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wspaniały tort orzechowy z kremem michałkowym

Przygotowanie

  1. CIASTO ORZECHOWE

    Jajka ubijamy z cukrem na białą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy, dodajemy wodę i olej oraz orzechy i kakao. Miksujemy.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy i obtaczamy w bułce tartej, wylewamy ciasto i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy. Ostudzone kroimy na trzy spody.

  2. KREM

    Z litra mleka odlewamy pół szklanki resztę zagotowujemy.

    Do połowy szklanki mleka dodajemy 3 żółtka, cukier,budynie, mąkę i dokładnie miksujemy.Wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia.

    Studzimy.

    Następnie masło lub margarynę w temp pokojowej ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy.

  3. Do reszty masy dodajemy zmielone Michałki i miksujemy kilka sekund na najwyższych obrotach.

  4. Wstawiamy masę na 10 minut do lodówki.

    *ja sobie jeszcze odłożyłam trochę białej masy do dekoracji.

    PONCZ

    Składniki mieszamy ze sobą.


    SKŁADANIE TORTU

    Spody ponczujemy i przekładamy kremem

  5. Masą michałkową smarujemy cały tort. Boki obtaczamy w zmielonych orzechach włoskich. W tym momencie polecam tort wstawić na około 30 minut do lodówki.Krem się zetnie i tort będzie stabilny.

    Potem dekorujemy według własnego pomysłu. Ja zrobiłam rozety z białej masy, na nie dałam plasterki michałków, czekoladowe perełki, i startą czekoladę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 stycznia 2018 Wspaniały, to ja widzę i to ten "łatwy" przepis dla mnie ;)
Skład w 10-ciu pkt, więc chyba to ogarniemy ... kiedyś hehe

Zawsze podziwiam "ciasteczkowych", za to co robią, bo to dla mnie/nas są czary, większe niż te z Hogwartu :D

Super torcik :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń